Reggio Emilia

Reggio Emilia Emilia-Romagna kevésbé ismert művészeti városa, Bolognától 50 km távolságra található. Fő látnivalója a Ghiara Boldogasszony Temploma, amelynek kupolája is figyelemre méltó. Emilia-Romagna az olasz zászló szülőföldje, és Reggio Emilia napjainkban gasztronómiájáról ismert: a Savoiardi keksz és a Lambrusco habzóbor is helyi termékek egyike.

Reggio Emilia legjobb látnivalói

Emilia-Romagna tartomány 11 művészeti városként titulált várossal büszkélkedhet, ezekből 3 része a Világörökségnek. Ez a felbecsülhetetlen örökség szinte teljesen egy egyenes vonal mentén található, követve az ősi római út a Via Emilia vonalát. A történelmi és kulturális útvonal Riminitől halad Bologna, Modena, és Reggio Emilia majd onnan tovább Parma felé. Míg Emilia-Romagna városai közül néhány közismert – például Bologna, Modena, Ravenna vagy Rimini, addig számos olyan város van (pl. Reggio Emilia), amely csak igen minimális turisztikai érdeklődést könyvelhet el magának. Reggio Emilia város (teljes neve Reggio nell’Emilia de 1861-ig a Reggio Lombardia nevet viselte, és az azonos nevű tartomány központja. A tartomány olyan nevezetes természeti adottságokban bővelkedő településekkel rendelkezik, mint Correggio és Scandiano. A város mérete ellenére három színházzal rendelkezik, ahol rendkívül színvonalas opera és színházi előadásokat tartanak, leghíresebb a Teatro Municipale Valli.  Ezenkívül számos múzeuma és galériája van. A város könnyen megközelíthető, kiváló kerékpárutakkal (a várost több mint 250 km hosszú bicikliút határolja) és túraútvonalakkal rendelkezik, így ideális az aktív kikapcsolódást kedvelők számára.

Basilica della Ghiara, és a Ghiara Múzeum

A történelmi központban a Piazza Prosperón található a Ghiara Boldogasszony Temploma. A barokk stílusú templom Reggio Emilia fő vallási épülete, de egyben Olaszország legjelentősebb Mária-szentélye. A templom madonna freskóját a Canton dei Servi-t az idő múlása olyannyira kikezdte, hogy az 1560-as években új képet rendeltek meg. Készítője Lelio Orsi volt, és a templom az új arculat miatt egyre népszerűbbé vált a hívők körében, így a későbbiekben egy kis kápolnával is kibővítették. Az új templom építése az Este hercegek támogatásával 1597-ben kezdődött meg. Emellett a művészcéhek is értékes adományokkal támogatták. Fő látványossága a Guernico remekműve a Krisztus keresztrefeszítése. Lábánál a Madonna, Mária Magdolna, valamint Prospero és Szent János látható. A templom freskóciklusai Ószövetségi jeleneteket ábrázolnak, amelyeken a központban a bibliai hősnők voltak. A templom kupoláját a 10 legkülönlegesebb kupolaként tartják számon. A világidő kronoszintézisét a négy négyzet alakú és kupolás tér ábrázolja: szibillák, akik a pogányság idejét, bibliai próféták az Ószövetség idejét, négy evangélista az Evangélium idejét, majd a gyülekezet doktorai az Egyház idejét szimbolizálják. A sekrestyében egy különleges óra látható, amely a napokat, a holdat és az állatöv fázisait mutatja. A templomhoz egy kis kolostor is tartozott, ennek néhány helyisége ad otthont a Ghiara Múzeumnak. Itt 17. és 18. századi ötvös művek (ősi ékszerek, kelyhek, stb.) láthatók, valamint az Estense címerét ábrázoló hat ezüst gyertyatartó, és Lelio Orsi eredeti terve. Vagy a drágakövekkel kirakott 1674-ből származó Szenátus és Reggio Népének fogadalmi koronája. A templom hétfőtől szombatig 10-12 óra között, valamint 16:30-17:30 között látogatható, illetve vasárnap és ünnepnapon 16:30-17:30 között látogatható.

Reggio Emilia látnivalók

Háromszínű zászló – Trikolór Zászlóterem és Múzeum

Minden év január hetedikén az olasz zászló megünneplésére tartják a Trikolór Zászló Fesztivált. Az olasz zászló szülőföldje Emilia-Romagna, a Sala del Tricolore teremben fogadták el 1797. január 7-én a háromszínű zászlót a francia fegyverek védelme alatt. A sávok eredetileg vízszintesen helyezkedtek el szimbolizálva a zöld pázsitot, az örök hó fehérjéjét, és a vörös pedig a csatában kiontott vérre utalt.

Múzeumok Palotája

A Palazzo dei Musei épülete a via Spallanzani 1 szám alatt található egy korábbi kolostorépületben. Az épület mai megjelenése a 18. században alakult ki. Volt ezenkívül lóistálló, laktanya és oktatási intézmény is. A múzeumban régészeti gyűjtemény, művészeti gyűjtemény, néprajzi, kortárs alkotások, és számos egyéb, például zoológiai és botanikai gyűjtemények láthatók.

Parmeggiani Galéria

A Parmeggiani Galéria egy igazi házmúzeum, egy gótikus-reneszánsz stílusú palota, amelyet a tulajdonosa Luigi Parmeggiani párizsi otthona ihletett. A tulajdonos a művészeti gyűjteményét kívánta az utókor számára itt elhelyezni. Az épületet kívül belül egyaránt az ókori, középkori és a reneszánsz stílusok fúziója jellemzi, összhangban állva a kiállított gyűjteménnyel. A Galérián belül a Központi terem, az ékszerszoba, az Escoura termek és a fegyverterem áll nyitva a látogatók előtt.

San Pellegrino híd

A 18. században épült híd a Via Martiri della Bettolán, a város déli részén található, melynek a Toszkánába vezető Nagy út megnyitása után volt kulcsfontosságú szerepe. Boltíves berendezéssel, és falazott mellvédekkel, oszlopokkal rendelkezik, amelyet a későbbiekben szobrokkal is díszítettek. A második világháborús bombázás alatt jelentős károkat szenvedett, felújítása során a korábbi építészeti stílusnak megfelelően állították helyre – megtartva a korábbi fő faszerkezetet. Napjainkban autós forgalomtól elzárt terület.

Reggio Emilia gasztronómiája

Reggio Emilia amellett, hogy művészeti város, napjainkban a gasztronómiájáról nevezetes. Helyi termékei például a sokáig érlelt Parmigiano Reggiano sajt, a Pan de Re kenyér, az édesgyökérrel készült víz az Acqua D’orcio, valamint a pármai sonkánál kevésbé ismert sonkái és szalámiai a Cappello da Prete, a hagyományos legalább 12 évig érlelt balzsamecetje, és a Lambrusco borcsalád, amely Reggio Emiliából származó DOC habzóbor. De érdemes megemlíteni, hogy a sokak által ismert és kedvelt Savoiardi keksz (babapiskóta) is Reggio Emilia terméke.

Reggio Emilia utazás

Reggio Emilia szállás

További utazási ötletek
Köln látnivalók