Piazza Maggiore bologna

A Piazza Maggiore Bologna lüktető szíve, a helyiek kedvelt találkozóhelye, és számos városi esemény helyszíne. Fő látnivalója a San Petronio-bazilika, és a teret szegélyező reneszánsz stílusú paloták. Érdemes a történelmi központ szívében található hagyományos kézműves piacot is felkeresni.

Bologna a történelmével és a művészetével minden évszakban kínál valami lenyűgözőt az ide érkezők számára, legyen szó a téli karácsonyi fényekről, vagy a kihagyhatatlan bolognai nyár ünnepi hangulatáról. Bologna még napjainkban is egy emberléptékű város, a történelmi belvárosában lévő nevezetességek gyalogosan is könnyedén elérhetők. Mivel a város korlátozott forgalmú zóna, ezért érdemes az autót a parkolók valamelyikében hagyni.

A Piazza Maggiore legszebb látnivalói

A Piazza Maggiore története az 1200-as évekig nyúlik vissza, amikor az önkormányzat többes célból elkezdett telkeket és házakat vásárolni egy jelentős tér építéséhez. Egyrészt olyat, amely reprezentálja az önkormányzati intézmény jelentőségét, másrészt a városban a különböző pontokon jelen lévő tevékenységeket akarták egy helyszínen egyesíteni, például az üzleti és szolgáltatási, valamint a tőzsdei tevékenységeket. A Piazza Maggiore név csak a 16. századtól volt használatos – az osztrákok kiűzése után 1944-től egy ideig a Vittorio Emanuele II. nevet viselte, de napjainkban a tér és a közvetlen környék hivatalosan a Piazza Maggiore nevet viseli.

Piazza Maggiore Bologna

A Piazza Maggiore épületei

A Piazza Maggiore egy hatalmas sétáló tér, és az elmúlt évszázadok folyamatosan jelentős épületekkel bővült, elég csak a San Petronio-bazilikára és a környező palotákra gondolni, mint például a Palazzo dei Notait (egykori közjegyzői központ), Palazzo D’ Accursio, vagy az egykori bankközpont a Palazzo dei Banchi. A legrégebbi a Palazzo del Podestá, amely a városi önkormányzat első székhelye volt, és nevezetesség a mellette álló harangtorony a Torre dell Arengo. A harangtoronynak az volt a funkciója, hogy rendkívüli események idején a polgárokat figyelmeztesse. A nyugati részén áll a bolognai Városi Tanács impozáns épülete 1336 óta a Palazzo Comunale. Az épületben különböző stílusjegyek keverednek, a jelenlegi arculata a 15-16. századokban alakult ki. Jelentős látnivalója a 2. emeletén található Collezioni Comunali d’Arte, ahol 13-19. századi festmény, szobor és bútor kollekció tekinthető meg.

A San Petronio-bazilika Bologna legjelentősebb és legnagyobb vallási épülete, mivel a névadó a város védőszentje volt, így egy monumentális bazilikát kívántak a tiszteletére emelni. Az építkezése 1390-ben kezdődött, és a mai napig nem készült el teljesen, továbbra is hiányos maradt a homlokzata.

Piazza Maggiore-n a középkori épületek tökéletes elegyét képviselik a modern építészetnek is, megőrizve azok ősi varázsát. A bámulatos épületek a mai napig tanúi a Bologna életét meghatározó élénk közéletnek és intenzív gazdasági tevékenységnek. Tökéletes példája ennek az önkormányzat egykori székhelye a Palazzo D’ Accursio épülete, amely ma múzeumként működik: egy modern üvegpadlón keresztül a római régészet ásatásai láthatók, valamint a modern szecessziós Salaborsa multimédiás könyvtárnak is otthont ad.

Bologna Városháza

Nevezetességek a közelben

A Piazza Maggiore északnyugati felében található a szomszédos Piazza del Nettuno, amelynek nevezetes látnivalója a Neptunusz-kút a 3 m magas bronzszoborral, valamint a Piazza Prendiparte-n álló középkori ferde tornyok.

Quadrilateroi piac

A városban éjjel és napközben is zajlik az élet. A Piazza Maggiore melletti bájos utcácskákat is érdemes felfedezni, ahol a festői Quadrilatero negyed is található, a város legrégebbi és leghíresebb csokoládélabóratóriuma, vagy egy ősi borboltban való aperitif elfogyasztására. A Quadrilatero a mai napig a középkorig visszanyúló kereskedelmi és kézműves hagyományokat őriz. Az elegáns boltíves Piazza Maggiore mellett a középkori piac szűk és egyben sötét sikátorait járhatjuk be, ahol nagy hagyományokra szakosodott kézműves és kereskedelmi tevékenység folyik. Jellemzően a nemzedékek, és a családok egymásnak adták át a szakmát, megőrizve a az áruk folytonosságát, valamint a történelmi építészet elemeit, és a régi berendezéseket egyaránt. Habár a modern építészet is jelen van, de sikerült megőrizni az eredeti környezethez illeszkedő külső és belső tereket egyaránt.

Fotók: BolognaWelcome, Pixabay

 

Látnivalók