Toscana látnivalók

Toscana Olaszország egyik leglátogatottabb tartománya élén a fővárosával, Firenzével. Toszkána számtalan jelentős látnivalóval rendelkezik, így a nyüzsgő Firenze után jó választás a középkori tornyokban bővelkedő San Gimignano, vagy a ferde tornyáról világhírű Pisa. Kihagyhatatlan látnivaló Siena óvárosa, vagy a száz templom városának becézett Lucca. A szintén világörökségi Cinque Terre falvai pedig nemcsak festői látványt nyújtanak, de kiváló tengerparti strandokkal is rendelkeznek.

Toscana legjobb látnivalói

Toszkána Olaszország egyik legszebb régiója, nem csak a művészetekben gazdag városaiért érdemes felkeresni, hanem a gyönyörű tájaiért is. A dombtetőn álló festői falvak, pazar kastélyok, templomok mutatják, hogy a régió milyen gazdagsággal rendelkezett három évszázadon keresztül.

Firenze

Firenze (Florence) a reneszánsz szülőhazája, és ebben az időben vált azzá a kinccsé, amely miatt évente több millió turista keresi fel. A Colosseum után a firenzei Dóm a legjobban értékelt turisztikai látványosság, amely szinte uralja a város látképét. A Dóm több részből álló komplexum, része a Giotto harangtornya, a keresztelőkápolna, és Brunelleschi kupolája, amely egy mérnöki bravúr.

Firenzei Dóm

A kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik a Ponte Vecchio, amely Európa első süllyesztett ívű hídja, amelynek híd építészeti szempontból volt nagy jelentősége.  Az Uffizi Galéria a világ leghíresebb múzeumainak egyike, ahol minden idők művészi remekei láthatók – például Botticelli, Raffaello, Leonardo, Caravaggio, Giotto – egészen a huszadik századig. A város védőtornyai egy hatalmas projekt részét képezték, így 15 nagyvárosi kapuval és védőbástyákkal együtt egy nyolc km-es védőfalat hoztak létre. Ezek közül a 14. századi Torre San Niccoló az, amelyik eredeti magasságát is megőrizte. A torony az Arno déli partja közelében áll, folyamatosan látogatható június vége és szeptember vége között. Firenzében számtalan gyönyörű palota található, jó választás a Pitti-palota, amely mérete, és a hozzá kapcsolódó lenyűgöző Boboli kertek miatt kiemelkedik a többi nemesi rezidencia közül.

Uffizi Galéria Firenze

Siena

Siena egy ősi város, Toszkána szívében található, és a 13. században Firenze fő riválisa volt mind politikai, mind kulturális szempontból. Az óvárosa része az UNESCO Világörökségnek. A legfőbb látnivalója a gótikus stílusú sienai katedrális, Cattedrale di Santa Maria Assunta (Dóm), amely jellegzetes fehér-fekete csíkos, és díszes homlokzattal rendelkezik. A szabadon álló harangtornya 77 m magas. Belsejében érdemes megfigyelni a Piccolomini oltárt (Biblioteca Piccolomini). A kagyló alakú tér a Piazza del Campo a városközpontban található, a tér Siena egyik ikonikus jelképe. A tér további nevezetes látnivalója a 102 m magas Torre del Mangino, amely nyitva áll a látogatók előtt. A lábánál egy kápolna áll, melyet az 1352-es pestis járvány után építettek, valamint a Városháza épülete a Palazzo Pubblico. Ma a Museo Civico múzeumnak ad otthont.

Siena Paliot

Siena nevezetes eseménye a július elején (Madonna di Provenzano tiszteletére, valamint augusztus közepén (Nagyboldogasszony tiszteletére) rendezett lóverseny a Palio, amelynek gyökere az ókorig nyúlik vissza, de a maihoz hasonló fesztivált 1283-óta rendeznek. Maguk a lóversenyek pár percig tartanak – három teljes kör a téren -, és a Piazza del Campo zsúfolásig megtelik nézővel. A győztest utána hetekig ünneplik, és egy festett selyem transzparens (Paliot), valamint az egykori Sienai Köztársaság reprodukált ezüst érméi a jutalom. Érdemes felkeresni a vöröstéglás erődöt a Fortezza Medicea-t, amely Cosimo de Medici számára épült, ma az Enoteca-nak ad otthont, ahol a régió különböző borai ízlelhetők meg.

Siena Piazza del Campo

Lucca

Lucca szépsége kevésbé ismert, és szinte eltörpül a firenzei óriás mellett, a száz templom városaként becézik. A városfalai jól megőrzöttek és a maga korában a legmodernebb sáncok közé tartoztak. Két népszerű toronnyal is rendelkezik. A 44 m méter Torre Guinigi-ba 230 lépcső vezet fel, ahonnan gyönyörű kilátás a Mercato térre. A Torre delle Ore a város legmagasabb tornya, és Lucca központjában található. Az óratoronyhoz egy legenda is fűződik, és a szerkezet is megfigyelhető, ha felmászunk a torony tetejére. A Luccai Dómot 1060-ban kezdték építeni, de csak a díszes homlokzatának elkészülte után fejezték be 1240-ben. A nyugati homlokzatánál található a harangtorony, így a dóm összességében aszimmetrikus benyomást kelt. A székesegyház a Piazza San Martino-n található. Másik nevezetes tér a Piazza Mercato, amely Piazza dell’Anfiteatro néven ismert. A tér az egykor helyén álló római aréna köveiből épült, de érdekessége, hogy alakja ellipszis, és megőrizte az amfiteátrum formáját. Meghagyták az eredeti átjárók helyét, ahol anno a gladiátorok beléptek a küzdőtérre. Puccini Lucca szülötte, és a világhírű zeneszerző szülőháza ma a Puccini Múzeumnak ad otthont.

Az egykori Forum Romanum helyén, a főtéren áll a lenyűgöző homlokzatú San Michele in Foro templom, amelynek belsejét is érdemes megtekinteni a festményei és freskói miatt. De szintén kiemelkedő szépségű homlokzattal rendelkezik a San Frediano-bazilika, amelyet 13. századi színes mozaikok díszítenek. Lucca népszerű bevásárló utcája a Via Fillungo mentén számos palota áll, ezek közül figyelemre méltó a 16. századi patrícius ház a Palazzo Mansi, amelyben egy művészeti múzeum a Musei Nazionali található.

Lucca Toscana

Pisa

Pisa leghíresebb látnivalója kétségtelenül a Piazza dei Marconi-n álló ferde torony a Torre Pendente, amelyet egyszerűen Pisai ferde toronynak neveznek. A szabadon álló harangtorony építését 1173-ban kezdték egy mocsaras területen. Többszöri omlás miatt csak 1350-re fejezték be. Az 56 m magas torony eredetileg a román stílusú Dóm (1064) része, és nyitva áll a látogatók előtt. A közelben, a Dómmal szemközt található a román és gótikus stílusú keresztelőkút a Battistero di San Giovanni. Pisa városfalaihoz (Mura di Pisa) összesen négy hozzáférési pont található. Egyike a keresztelőkút mögötti toronynál (Santa Maria tornya) található, amely a híres Camminamento delle Mura di Pisa-hoz, a középkori falak sétányához biztosít összeköttetést. A túra alatt 11 m-es magasságban nyílik lehetőség a város felülről való megfigyelésére.

Toscana Pisa

San Gimignano

San Gimignano Firenzétől 60 km távolságra található. Bolognához hasonlóan a tornyok városaként emlegetik, amelyek anno a rivalizáló családok számára státuszszimbólumok voltak, és erődített otthonként szolgáltak. San Gimignano szinte egy érintetlen középkori város a szűk kanyargós utcáival, így tökéletesen szemlélteti, hogy Toszkána milyen volt a középkorban.

Toscana San Gimignano

Cinque Terre

Az öt festői tengerparti falu a Cinque Terre képeslapra illő színes házakkal rendelkezik. Firenzétől északnyugatra, attól kb. 190 km távolságra található, autóval nagyjából 2,5 óra alatt közelíthető meg. A mai Liguria területe már az ősidőkben is lakott volt, a Cinque Terre nevet az 1400-as évek óta használják. Fő jellegzetességük a sziklás meredek területen álló 3-4 emeletes toronyházak. Rimaggiore-ban minden ház két bejárattal rendelkezik, egyrészt a természeti adottságok miatt és biztonsági szempontból – a szaracénok támadása miatt: a hátsó bejárat a magasabban fekvő utcába vezet, míg elöl a homlokzati oldalon is van egy kijárat. Legismertebb a sziklaszirten magasodó Vernazza, és egy kis homokos strandja is van a főtér mellett. Monterosso azok számára jó választás, akik strandolással is szeretnék a kirándulást összekapcsolni, itt két hosszú aprókavicsos, homokos strand található.

Cinque Terre Manarola Toscana

Toscana szervezett programok