ferrara látnivalók

Ferrara az olasz reneszánsz fővárosa, az óvárosa része az UNESCO világörökségnek. A város emberi léptékű, és a főbb látnivalók például az Estense Castello vagy a Palazzo dei Dimanti könnyedén gyalogosan is bejárhatók. Érdemes megtekinteni a Schifanoia kastélyt a 15. századi a Salone dei Messi freskói miatt. A természet szerelmesei számára kihagyhatatlan program egy motorcsónakos kirándulás a Pó-delta Nemzeti Parkba, amely bejárható akár lóháton, kerékpárral és gyalogosan is.

Via Emilia – Történelmi és kulturális útvonal

Emilia-Romagna tartomány nevezetes 11 művészeti városáról, ezekből 3 része a Világörökségnek. Ez a felbecsülhetetlen örökség szinte teljes mértékben egy egyenes vonal – történelmi és kulturális útvonal – mentén található, követve az ősi római út a Via Emilia vonalát. Az útvonal Riminitől Piacenza felé halad, majd Cesena felé és így tovább Forli, Bologna, Modena, Reggio Emilia és Parma felé. Ezután az út leágazik a Via Emilia vonaláról és egyrészt Ravennán keresztül halad tovább Ferrara irányába, amely egyetlen a művészeti várososok között, amely letér erről a főtengelyről.

ferrara óvárosa

Ferrara legjobb látnivalói

Ferrara tartományban lévő Ferrara város a Pó közelében alig 50 km-re a tengertől található. Ferrara urai az Este hercegek három évszázadon keresztül irányították a várost. Mai napig kiválóan megőrzött külső és egyben harmonikus megjelenése is nekik köszönhető. Az egyedülálló várostervezése kiválóan ötvözi a középkort és a reneszánszt, így Ferrara része a világörökségnek. Napjainkban már nemcsak a történelmi központja a része, hanem kiterjesztették a Pó-deltában lévő Este hercegek rezidenciáira is. Ferrara gyalogosan és kerékpárral rendkívül könnyen bejárható. A látogatásra az őszi és a tavaszi hónapok a legideálisabbak, viszont közeli tengerpartja miatt tökéletes akár egy-két napos városnézésre. Augusztusban pedig a fergeteges Ferrara Buskers Fesztivál kellemes zenei programot kínál.

Palazzo dei Dimanti

A Dimanti, magyarul Gyémánt kastély Ferrara reneszánsz ékköve, a világ minden részéből vonzza az építészeti remekek iránt érdeklődőket. A Dimanti kastélyt Biagio Rossetti tervezte, és I. Ercole herceg testvérének rezidenciájaként működött. A két homlokzatát gyémánt alakú rózsaszín és fehér márvány borítja. Az Estense kastélytól csak pár perces sétára található. A kastély napjainkban múzeumoknak ad otthont. A földszinten a kiállítótérben havonta kiállításokat tartanak, míg a nemesi emeleten a Nemzeti Művészeti Galéria található.

Ferrara Palazzo dei Diamanti

Estense Castello

Ferrarát az Estense kastély urai és egyben Ferrara urai irányították 1264-1598 között, majd kényszerű okok miatt a székhelyüket a közeli modenai hercegségbe tették át. A Estense-kastély Ferrara szívében található, a tömör téglavár 1385-ben épült. Egy várárok veszi körül nemcsak egy kiválóan megőrzött középkori várkastély, hanem egy reneszánsz rezidencia is egyben. A fontos kormányzati funkcióktól elszakadva sikerült a kiváló állapotát megtartania – ma a Ferrara tartomány tulajdona. A palota kedd kivételével látogatható naponta 9:00-18:00 óra között, ünnepnap pedig 9:30-17:30 között. Jó tudni, hogy a jegypénztár 45 perccel korábban zár.

Ferrara Castello Estense

Palazzo Schifanoia

A reneszánsz pompájának egyik legszebb tanúja a Schifanoia kastély, amely egyben a város szimbóluma. Az 1380-as években épült a Pó eredeti útvonala közelében, majd az 1450-es években bővítették ki Borso d’Este óhaja szerint, így jelenleg két szárnnyal rendelkezik. Látnivalói a Salone dei Messi freskói, amely a 15. század egyik féltve őrzött freskóciklusa. A látogatói útvonalon (1400 m2-en) 21 szoba, és 250 alkotás látható. A palota hétfő és december 25-e kivételével látogatható 10:00-19:00 óra között. Jó tudni, hogy a jegypénztár csak 18 óráig tart nyitva, és erősen ajánlott előzetesen időpontot foglalni.

Ferrara Palazzo Schifanoia

Ferrara strandja

Ferrara tartomány azonban nem csak kultúrát és nevezetes történelmi épületeket kínál, kb. 50 perces autóútra 23 km-es partszakasszal rendelkezik, ahol a családok és a fiatalok az igényeiknek leginkább megfelelő üdülőtelepüléseket és strandokat találják. A partszakaszon a homok finom, és aranyló, a víz pedig sekély és nyugodt. Családosok számára leginkább a Lido di Pomposa valamint a Lido degli Scacchi ajánlható. A fiatalabb korosztály számára, akiket a vízisportok és a nyüzsgő éjszakai élet, a csillogó üzletek vonzzanak, nekik Lido degli Estensi, a Lido delle Nazioni, vagy a divatos klubjairól híres Lido di Spina ajánlott. A nyüzsgő kikötővel rendelkező Porto Garibaldi pedig egy ősi halászfalu, amely elsőként alakult tengerparti üdülőhellyé.

Kirándulások a közelben

Ferrarának nemcsak a történelmi központja része a világörökségnek, hanem a későbbiekben kiterjesztették a Pó-deltára is – az itt lévő Este hercegek rezidenciáira is. A Pó-delta egy kiemelt kultúrtáj, amely máig őrzi a víz és a szárazföld finom egyensúlyát. Kihagyhatatlan program egy motorcsónakos kirándulás a Pó-delta Nemzeti Parkba, amely során olyan helyszíneket lehet megcsodálni, mint a Sacca di Goro, Goro világítótorony, vagy a Szerelem szigetei.

Ferrara utazás

Ferrara szállás