Ravenna történelem a kultúra és a művészet igazi ékszerdoboza, nyolc műemléke része az UNESCO Világörökségnek, amelyek között a San Vitale-bazilika leghíresebb. A látnivalók gazdagsága és a tengerhez való közelsége miatt népszerű úti cél. A közeli Safari Ravenna Állatkert a családosok számára nyújt felejthetetlen élményt. A városhoz Marina di Ravenna strandja van a legközelebb.

Miért jó választás Ravenna?

Ravenna nem csak a Nyugat-Római birodalom végén, hanem a gótok uralkodása alatt és a bizánci uralom idején is főváros volt, így ezekből az időkből (402-751 között) számtalan építészeti örökség maradt fenn, ezek közül nyolc műemléke az Unesco Világörökség része. A táj igen változatos, a Pó-deltájában ritka madárfajok sokasága látható, ugyanakkor közel van az Adriai-tengerhez is, a több mint 30 km-es partszakaszon 9 tengerparti üdülőhely biztosít minden jót, ami egy aktív tengerparti nyaraláshoz szükséges. Bologna felöl könnyen megközelíthető akár vonattal is, naponta három járat közlekedik és a menetidő kevesebb, mint 3 óra.

Ravenna legjobb látnivalói

Basilica di San Vitale

A város 5-6. századi jelentőségét tanúsítják az ókori késő keresztény és bizánci épületekben található értékes mozaikok. Ha valaki közelről szeretne gyönyörködni a mozaikok szépségében, akkor ennek legjobb módja a Basilica di San Vitale megtekintése. Ravenna szívében található, kőhajításnyira az óváros nevezetességeitől. A bizánci bazilika a 6. század elején épült, a paleokeresztény művészet egyik legértékesebb remeke szerte a világon. A templom a Justinianus-kor nagyságát igazolja. Már a térrendezése sem megszokott, a konstantinápolyi (mai Isztambul) Szent Sergio és Bacco templomot idézi. Az apszis mozaikjai Justiniánus császárt és feleségét Theodorát ábrázolja. A templomot a gót uralom alatt kezdték építeni, és a 22 éves uralomnak és építkezésnek 540-ben a bizánciak hódítása vetett véget, akik eztán bizánci stílusban fejezték be. A részletek – a ruhák és ékszerek gazdagsága, és a díszítő elemek a bizánci udvar pompájára utalnak. A beszűrődő fény a márványfelületeken és a mozaikokon rendkívül szuggesztív hatású.

Ravenna San Vitale bazilika
Fotó: Agoda.com

Galla Placidia mauzóleuma

A temetési emlékmű az 5. századból való, egyike Ravenna legrégibb épületeinek. Az Unesco Világörökség része, a Basilica di San Vitale mögött található meg. Galla Placidia Arcadius és Honorius keleti és nyugatrómai császárok féltestvére volt, a mauzóleum lenyűgöző dekorációval és mozaik jelenetekkel rendelkezik. A kupolájában látható csillagos égboltról nem egy nemzetközi művész merített ihletet.

Safari Ravenna Állatkert

A Safari Ravenna Állatkert egy vidámpark is egyben, a Safarilandia részen működik a régió legnagyobb felületű játszóháza. A létesítmény a népszerű Mirabilandia vidámpark mellett található. Ideális azok számára, akik egyrészt az állatokat közelről (akár saját járművön, elektromos autóval, Park vonattal) szeretnék megtekinteni, másrészt akik a tengerparton kívül más szórakozásra is vágynak. Az állatkert több mint ezer féle állat otthona, a szafari és a gyalogos területén számtalan állat például makik, csimpánzok, oroszlánok, zebrák, zsiráfok, vízilovak, struccok, tevék, és tigrisek láthatók, akik a teljes szabadságban közlekednek. A túra végén a Safari Ravenna boltból (L’Isola Felice Shop) Safari témájú apróságokat, pólókat és játékokat is haza vihetünk emlékbe.

safari ravenna

Piazza del Popolo

A Piazza del Popolo a város főtere és szíve, számos eseményt rendeznek a területén. Eredete a 13. századba, a Da Polenta család idejébe nyúlik vissza. Majd a 15. században a velenceiek az uralkodásuk idején átépítették. Szerkezete emiatt is utal a velencei Szent Márk térre. Ma is láthatók az egykori csatorna mellett álló szobrokkal díszített gránit oszlopok – ahogy Velencében a Canal Grande közelében-. A Popolo teret jelentős épületek veszik körül, például a 14. századi Merlato palota, Da Polenta család lakhelye is volt, az egykori Banca Nazionale del Lavoro székhelye. A prefektúra épületével egy boltozat köti össze, innen jól látható Dante sírja is.

Dante sírja, és a San Francesco-bazilika

Dante Alighieri költő – leghíresebb műve az Isteni színjáték- élete utolsó éveit Ravennában töltötte, 1321-ben halt meg. A temetését a közeli Szent Ferenc templomban tartották, akkori sírja egy egyszerű szarkofág volt. A mai síremlék egy kis neoklasszikus templom a belvárosban található, az 1780-as években épült.

Basilica di Sant’ Apollinare Nuovo

Az új bazilika őrzi az eredeti bazilika mozaik díszítéseit, jól látható, hogy a bizánci falmozaikok is hogyan fejlődtek az azt követő évek során. Theodoric király magánkápolnája volt, és a bizánci korból származó mártírok és szűzek körmeneteit ábrázolja.

ravenna Basilica di Sant’ Apollinare Nuovo

Classe ősi kikötője

Az Antico Porto di Classe egy régészeti terület, alig pár kilométerre Ravenna történelmi központjától a Classe Régészeti Parkban található. A hatalmas területen állt Ravenna ősi kikötője, megcsodálható a csatornára nyíló páratlan kilátás, a mólókat kiszolgáló kövezett utak, és a látogatók az egykori raktárba is beléphetnek, ahol anno az árukat tárolták. Még Augustus császár alapította, és a Theodorik birodalmának idején és a bizánci uralom idején virágzott – Ravenna és Classe gazdasági és politikai virágzása idején –. A Classis Múzeumban őrzött értékes tárgyak által pontos képet nyerhetünk az 5. és 6. század helyi történetéről. A Régészeti Park egyénileg és vezetett túra keretében is látogatható, Ravennából a pályaudvartól induló 4-es, és 176-os busszal is megközelíthető.

Marina di Ravenna strand

Ravenna megye 35 km-es tengerparttal rendelkezik, Ravennához a Marina di Ravenna üdülőtelepülés strandja van a legközelebb, amely Porto Corsinival szinte egybe épült. Ez egy fiatalos lendületű üdülőhely tele fürdőlétesítményekkel, klubokkal, igen vonzó a fiatal és igényes közönség számára. A strandon napközben színes napozóágyak és napernyők sorakoznak, éjszaka viszont egy szabadtéri diszkóvá alakul fergeteges koncertekkel, táncestekkel. Maga a strand dűnékkel szabdalt, dús fenyőerdő szegélyezi, amely népszerű a kirándulók és sportolók körében. A parton vízisportok is tanulhatók, például kite surfing, evezős szörf, vitorlázás, stb. A település kiemelt látnivalója a Marinara, amely 2 hullámtörővel és közel 1100 kikötővel rendelkezik, az Adriai-tenger felső részének egyik legjelentősebb turisztikai kikötője. Jó program a MAS, a Víz alatti Tevékenységek Múzeuma, amely egyetlen ilyen jellegű létesítmény Olaszországban.

marina_di_ravenna-foto-ravenna turismo
Fotó: Ravenna turismo

Ravenna szállás

Ravenna szállodák

Ravenna szervezett programok