Fontana di Nettano Bologna

A Fontana di Nettano a helyiek által nagy becsben tartott műemlék, Bologna egyik fontos szimbóluma az óváros szívében található. A dísze a tetején álló csavart testű magasba törő monumentális bronz Neptun szobor. A szökőkút 2016-an jelentős restauráláson esett át.

Fontana di Nettano története röviden

A bolognaiak által il Gigante-ként hívott műemlék Cesi megrendelésére készült, egy hatalmas veronai márvány talapzattal rendelkező szökőkút bronzszobrokkal és a Neptun szoboróriással, amely Giambologna szobrász tervei alapján készült 1566-ban. Elkészültekor a környező utcák kereskedői, és mosónői zöldségtisztításra és mosásra használták, és a dolgok később úgy elfajultak, hogy a a szökőkutat elkerítették. A mintegy 500 éves életciklusa alatt többször restaurálták, a legutolsó jelentős felújítása 2016-2017-ben történt egy innovatív projekt keretében.

Hol található Fontana di Nettano?

A Neptun szökőkút az óváros szívében Piazza del Nettuno (Neptun tér) közepén található, amely Bologna leghíresebb területe. Olyan nevezetességek veszik körül, mint a Palazzo del Podestá, valamint a Palazzo Re Enzo és a Salaborsa Városi Könyvtár épülete. A Piazza Maggiore pedig az impozáns szökőkút mögött található. De szintén csak pár lépésre van Bologna szimbólumaitól a karcsú Ferde Tornyoktól Due Torri-tól.

A Fontana di Nettano látnivalói

A Neptun-kút és rajta a Neptun isten szobrával egy igazi mestermű, a cinqueccento egyik legszebb bronzszobra, ugyanakkor a hidraulika rendszere a kor mérnöki gyöngyszemének tekinthető. A reneszánsz stílusú Fontana di Nettano egy három nagy lépcsőre osztott kompozíció, amelynek a tövében a görög mitológia nimfákat ábrázoló alakjai láthatók. A közepén néhány díszítés kisebb szoborcsoportok, valamint egy díszes pápai embléma figyelhető meg. A négy Puttó a világ négy részét jelképező folyókat – Nílust, Gangeszt, Riót, és a Dunát szimbolizálják. A műalkotás látványosságát fokozza a 38 kisebb bronzszobor, ebből tör elő a földalatti csatornából érkező forrásvíz.

Neptun szobor

A szökőkút tetején a csavart testű magasba törő monumentális bronzszobor áll. A Neptun isten testtartásával kapcsolatosan számos elmélet létezik, a legvalószínűbb az, hogy IV. Paolo pápa és a Neptunusz közötti szimbolikus egységet jelképezi: a kinyújtott bal kar a tenger istenének a tengerek feletti uralmát jelképezi, úgy ahogy a pápa 1500 környékén a világot irányította és befolyásolta.

Érdekességek a Fontana di Nettano-ról

1700 környékén a szobor meztelensége sokakban rosszallást váltott ki, ezért egy réz fügefalevéllel takarták el az isten illetlen testrészét.

A hagyományok szerint a diákok a fontos vizsgák előtt kétszer körbejárják az óra mutató járásával ellentétes irányban.

Látnivalók