Modena Piazza Roma

Bolognától alig fél órára található Modena az egyik legszebb városa a régiónak. Nevezetes a balzsamecetről, az óvárosa és a Palazzo Ducale is a Világörökség részét képezi. Modena a Ferrari autógyár egykori központja, két múzeumban is megcsodálhatók az ikonikus modellek.

Modena talán a balzsamecetről és híres olasz autógyárakról a legismertebb, Enzo Ferrari a város szülöttje volt. Már a vaskor alatt is lakott volt, de a római birodalom idején is jelentős településnek számított, a középkorban virágzó várossá fejlődött. A színes épülethomlokzatai és fedett árnyékos sétányai miatt jellegzetes olasz hangulatot áraszt.

Modena főbb nevezetességei

Látnivalói könnyen bejárhatók, kifejezetten turistabarát város, kedvelt kirándulóhelye a Bolognába érkező turistáknak.

Piazza Grande és a Ghirlandina

Modena Piazza Grande Ghirlandina

A Piazza Grande a Világörökség része, habár a neve ellenére a tér a közismert olasz városok főtereinél jóval kisebb. Jelentős attrakciók a rózsaszínű márványszobor a Pietra Ringadora, illetve a Della Bonissia, egy nemesi hölgy szobra. A térre néző Dóm Modena legismertebb és legjelesebb műemléke, a 11. század végén épült román stílusú templom, és a mellette álló hasonló korú harangtorony a Ghirlandina, melynek építéséhez egykori római márvány maradványokat használtak fel.

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale

A város történelmi negyedében a Piazza Roma-n található Palazzo Ducale, az 1280-as években épült egykori várat később a híres Francesco I D’Este hercegi rezidenciává alakította. Egy része ma Olaszország legrangosabb katonai intézménye, és csak külön engedéllyel látogatható, viszont más részei az udvarok, a galéria, a monumentális lépcső, a mennyezeti freskókkal díszített szobái nyitva állnak a látogatók előtt is.

Palazzo dei Musei

A Piazza Matteotti mellett található 17. századi épület egykor katonai funkciókat látott el, de hajléktalanok és árvákat is befogadott. Ma több múzeumnak, könyvtárnak, galériának ad otthont, az Este-dinasztia művészeti gyűjteménye mellett számos különleges alkotás tekinthető meg.

Corso Canal Grande

A Corso Canal Grande mentén különböző korszakokban épült paloták sorakoznak, de tudni kell, hogy a kanyargós árkádos utcák egykor csatornaként működtek. Itt látható a Teatro Comunale Luciano Pavarotti, amelyet halála után a művésznek szenteltek.

Ferrari Múzeum Modenában, és Maranellóban

Musei Ferrari

Modenában, helyesebben már Maranellóban található a Ferrari központja. A Musei Ferrari Múzeumban olyan ikonikus darabok tekinthetők meg, mint a 2003-as Forma 1 autó, a Ferrari F40, a 365 P Speciale, vagy az időtlen és lenyűgöző kupé a 375 America.

Musei Ferrari Maranello

A modenai múzeum különlegessége még a két különböző épülete, az egyik tipikus vidékies stílusú, ahol az első konstrukciók megépítésre kerültek, a másik épület viszont a modern kort szimbolizálja, egyben a város építészeti jelképévé vált.

Modena közelében Maranellóban is található egy másik múzeum, az utóbbit a sportautók és a Forma-1 rajongói favorizálják, a modenai múzeum főként a Ferrari gyártmányú autók szerelmeseinek, és a formatervezés iránt érdeklődőknek. Vásárolhatók akár kombinált jegyek is, amelyek a buszos transzfer árát is tartalmazzák.

Acetaia – Balzsamecet manufaktúra túra

Acetaia Modena

A hagyományos balzsamecet (Aceto Balsamico Tradizionale) Modena gasztronómiai csemegéje, kis fahordókban érlelik 12-25 évig is. Modenában járva érdemes egy tradicionális balzsamecetet gyártó manufaktúrát felkeresni. Vannak ingyenes túrát biztosító helyek, ahol a gyártás titkaival, és a szupermarketekben valamint a hagyományos balzsamecet közötti lényeges különbségekkel ismerkedhetünk meg, valamint lehetőség van a folyékony arany megvásárlására.

Modena szállás

Modena szállodák

Modena szervezett programok