Az 1375-ben épült Phi Hotel Bologna egy romantikus 4 csillagos szálloda a város központjában, amely több mint 600 éves vendégszeretettel büszkélkedhet.

Eredetileg kocsmának épült a 14. században, ma pedig Bologna történelmi belvárosának egyik legrégebbi butikhotelje.
A szálloda a Capel Rosso kocsmaként indult, amelyet Nicolò Albergati bolognai püspök építtetett, hogy a Bolognán átutazó zsidóknak biztonságos menedéket nyújtson. Később a San Petronio bazilika építésében részt vevő művészek és építészek szállásaként szolgált. 1464-ben a szállodát tartalmazó épületet a bolognai egyetem híres professzora, Andrea Barbazza vásárolta meg, aki 1467-ben egy Bertuccini nevű fogadósnak adta bérbe.
A múlt századfordulón már Alfonso Cappelli vezette, ekkor már jelentős szállodának és híres étteremnek számított. A 2001-es restaurálással különleges tematikájú szobákat alakítottak ki, amelyeket nemzetközileg elismert művészek és díszlettervezők terveztek és díszítettek, így Bologna egyik legrangosabb szállodája lett.

A 600 éves hotel modern szolgáltatásokat kínál a Piazza Maggiore, a város főtere mellett.
Elhelyezkedésének köszönhetően Bologna egész történelmi belvárosának nevezetességei, a templomok és múzeumok, történelmi piacok, elegáns üzletek, varázslatos sikátorok és felfedezésre váró rejtett helyek gyalogosan felfedezhetők.

A ma Phi Hotelként ismert szálloda 33 szobával rendelkezik, amelyek mindegyike egyedi, és egy adott témára épül, amelyet a Bil Bol Bul Fesztivál művészei és karikaturistái terveztek és díszítettek.

Minden szoba ingyenes Wi-Fi-vel és műholdas LCD TV-vel rendelkezik. Mindegyikben található vízforraló tea és kávé választékkal, minibár és légkondicionáló. Néhány szobát művészek és színpadtervezők terveztek.

Compact szobák (2-4 fő)
A körülbelül 14 négyzetméteres Compact szobák franciaággyal és kiváló minőségű felszereléssel rendelkeznek. A zuhanyzóval ellátott fürdőszobában bőséges piperecikkek áll rendelkezésre.

Classic szobák
A körülbelül 20 négyzetméteres Classik szobák kényelmesek és megfelelő pihenést biztosítanak a vendégeknek. A szobák nagyméretű franciaággyal és kiváló minőségű felszereléssel rendelkeznek. A káddal vagy zuhanyzóval felszerelt fürdőszobában bőséges piperecikk-készlet áll rendelkezésre.

A körülbelül 20-35 négyzetméteres Superior szobák egyetlen nyitott térből állnak, nappali résszel, kis ülősarokkal és egy nagy munkaasztallal. Az utcától távolabb vagy egy kis belső tetőkertre néző, bútorozott terasszal rendelkező fekvésük nagyon csendes és nyugodt. A fürdőszobában fürdőkád és nagy zuhanyfülke vagy pezsgőfürdő található.

A boutique hotelhez 8 különböző felszereltségű és minőségi osztályba (business, superior, executive, luxury) sorolható apartman tartozik, amelyek a Piazza de’ Celestini és a Galleria Falcone e Borsellino területén találhatóak. A Piazza dei Celestini téren találhatólévő apartmanok Lucio Dalla olasz zenész és énekes-dalszerző háza közelében találhatók, az őt ábrázoló freskóval.

A szálloda éttermi szolgáltatást is kínál: Az Atipico Osteria az Atipico Food Experience éttermekben a bolognai konyha jellegzetes, autentikus termékei fogyaszthatóak.
Az Atipico Osteria étteremben reggelire svédasztalos reggelit, ebédre és vacsorára helyi és klasszikus olasz specialitásokat tálalnak.
Az Osteriától néhány lépésre található az Atipico Bottega: a kézműves, kézzel készített tojásos tésztákat és süteményeket kínáló üzlet, ahol helyi, regionális termékeket lehet vásárolni, és lehetőség van minitanfolyamokon elsajátítani a friss tészta készítést.

A szálloda személyzete 24 órában rendelkezésre áll, hogy tájékoztatást adjon a városról és a szolgáltatásokról.

A szálloda korlátozott forgalmú területen (ZTL) található, ahova a hotel biztosítja a bejutást, és kérésre (előre lefoglalandó) fizetős magángarázst kínál az autóval érkezők számára.

 

Szállodák