Bologna

Bologna jelentős történelmi és kulturális múlttal rendelkező város Észak- Kelet Olaszországban, a tornyok városaként is emlegetik. Számtalan látnivalóval rendelkezik, ugyanakkor hazánkból elérhető távolságban van. A történelmi belvárosa emberi léptékű, a főbb látványosságok egymás közelében találhatók. Bologna ideális 1-2 napos hétvégi városnéző kirándulásra, de akár hosszabb, nyugalmas családos pihenésre egyaránt.

Habár Bologna nem tartozik a legfelkapottabb úti célok közé, de adottságai és sokszínű látnivaló és gasztronómiai kínálata miatt bátran sorolható Olaszország gyöngyszemei közé. Napjainkban az egyik legnépesebb olasz városok egyike. Az óvárosában található a világ első egyeteme, és román, gótikus és reneszánsz stílusú épületcsodái meghitt hangulatot árasztanak. Itt található a világ leghosszabb árkádsora, az épületeit övező utcák vonzzák a turistákat.

Piazza Maggiore

Bologna központi tere a Piazza Maggiore a város szíve, egyben a legismertebb nevezettesség. A ma is látható arculatát a 15. század óta őrzi, nemcsak a város legjelentősebb épületei határolják, de pazar paloták is, amelyek hűen tükrözik a régmúlt gazdagságát. Itt található a Városháza, a Palazzo Communale, amely már 1336. óta az épületben működik. A főteret érdemes naplementekor is felkeresni, a színek és a fények páratlan élményt nyújtanak.

Piazza Maggiore Bologna

Fontana di Nettano – Neptun szökőkút

A főtér közelében, a szomszédos Piazza del Nettunon magasodik a monumentális Neptun szökőkút, a Fontana di Nettano, amely a ferde tornyok mellett fontos városi szimbólum. A barokk stílusú kút a tenger istenét és egy vizet öntő nőalakot ábrázol, a 16. században építették.

Le Due Torri – Ferde tornyok

A korabeli város látképét erőteljesen meghatározták a magas tornyok, ezekből napjainkban már csak 20 látható. Az egymás felé dőlő ferde tornyok, amelyeket a 12. században, 1109-ben építettek Bologna fő nevezetességeinek számítanak. Gazdag építtető családok nevét örökítik meg, az Asinelli torony 97 méter magas, a társa (amely még a pisai toronynál is ferdébb) a Garisenda, pedig a fele akkora. Az Asinelli torony tetejére összesen 498 lépcsőn lehet feljutni. Jelentős még a közelben található 12. századi torony a Torre Prendiparte, amely 60 méter magas.

Le Due Torri Bologna

Basilica di Petronio

A Piazza Maggiore oldalán áll a Basilica di Petronio, amely nemcsak Bologna legnagyobb temploma, de a világrangsorban is a legnagyobbak között tartják számon. 1390-ben kezdték építeni, de nem került befejezésre. A város védőszentjének nevét viseli, belsejében 22 kápolna található, és itt őrzik a világ legnagyobb napóráját. Világhírű a 15. századi freskója, amely Mohamed prófétát ábrázolja. Jelentős még a nem messze található Basilica di San Domenico is.

Basilica di Petronio Bologna

Basilica di Santo Stefano

A komplexum hét templom néven is ismert, a Piazza Santo Stefanon található. Ez az elnevezés a különböző korszakokban létrehozott épületekre utal, de a mai napig nem tisztázott az eredete. A templomot – a korábbi pogány romok helyén bencések építették a 10-13. században, egyben Bologna legidősebb épülete. Templomot, kolostort, és múzeumot is magába foglal. Nemcsak az épületek, de a környező hangulatos, árkádos utcái folyamatosan megtelnek látogatókkal, és helyiekkel egyaránt.

Basilica di Santo Stefano Bologna

Universitá di Bologna – Bolognai Egyetem

Az 1088-ban alapított intézmény a világ legelső egyeteme. Jelentőségét az is mutatja, hogy már ekkor az egyháztól függetlenül működött. Minden egyetem anyjának, Madre delle Universita kiáltották ki az alapításának 800. évfordulóján. Számtalan híres diákja volt, például Nicolaus Copernicus, Rotterdami Erasmus, Thomas Becket, vagy Luigi Galvani. A könyvtárában található a világ legrégebbi Tóra-tekercse, amely körülbelül 1155-1225-ből származhat. A könyvtár az óvárosban a Galvani téren található, a komplexumot érdemes megtekinteni már csak a lenyűgöző freskók, mennyezetek és az udvara miatt is.

Universita di Bologna

Gasztronómiai élmények

Bologna nemcsak a kultúra és a tudás központja, hanem a gasztronómia fellegvára. Ennek múltja egészen a17. századba nyúlik vissza, sokféle étel, például a kolbásza tette híressé.

Az olasz gasztronómia élményparkja a FICO Eataly World. A hatalmas gasztropark nemcsak az olasz élelmiszer különlegességek miatt, de élelmiszergazdálkodással kapcsolatos látványosságok miatt is népszerű. A belépés ingyenes, de a helyszíni programokban való részvételért fizetni kell.

Bologna szervezett programok

Utazás