Cesena látnivalók

Cesena Romagna egyik legfontosabb városa, az Appeninnek és az Adriai Riviera között található. Fő látnivalója a 15. századi könyvtár, a Malatesták idején épült tér a Piazza del Poppolo, valamint az erődje a Rocca Malatestiana. Cesena a Malatesták városa egész évben kiváló úti cél, nem csak művészeti látnivalói, hanem a tengerhez való közelsége miatt is, hiszen Riminitől csak 15 km távolságra van.

Cesena legjobb látnivalói

Óváros

Az egykor a három pápa városaként emlegetett Cesena fénykora a nemesi Malatesta családhoz fűződik, a város jellegzetes skorpió alakja az uralkodásuk idején alakult ki. Ma is láthatók a régi falak, és az összesen hat átjáróból ma négy – a Porta Santi, a Porta Fiume, a Porta Montanara, és a Portacce – látható.

Piazza del Poppolo

Az óvárosi séta során érdemes felfedezni a gyönyörű Piazza del Poppolót, amelyet a Malatesták óhajára valósítottak meg az 1400-as évek környékén. A tér közepén látható az 1580-as évekből származó isztriai kőből készült Fontana Masini, a szökőkút Cesena egyik fontos szimbóluma. Stílusában a Bolognában található Nettunóra emlékeztet. Az északi oldalon V. Sixtus pápa jelképe, míg a többi oldalon a bíborosai és püspökei láthatók. A téren található a városháza, valamint Szent Anna és Gioacchino templom, amely az 1660-as évekből származik. A tér a helyszíne a város védőszentjének San Giovanni tiszteletére rendezett vásárnak.

Cesena Piazza del Poppolo

Rocca Malatestiana

A Garampo-hegyen magasodik a Rocca Malatestiana, amely Romagna területén az egyik legjobban megőrzött erődítmény. Az erőd két tornya, a férfi és a női torony jól látható a bástyáiról. Ma a Mezőgazdaságtörténeti Múzeumnak ad otthont. Különlegesek a falakon belüli sétányok, megtekinthetőek a régi börtönök, és a lovagi fegyverek gyűjteménye.

cesena Rocca Malatestiana

Malatestiana Könyvtár

A cesenai Malatestiana Könyvtár jelentőségét mutatja, hogy az egyetlen könyvtár, amely része az UNESCO Világörökségnek. Nem csak a legöregebb könyvtár Olaszországban, de a világon a legszebbnek is tartják. A 15. században épült az egykori ferences kolostor területén és különösen azért jelentős, mert máig őrzi az öt évszázaddal előtti arculatát. A háromhajós épületben kétszer tíz díszes oszlop sorakozik. A könyvtár vezetett látogatások keretében nyitva áll a látogatók előtt.

cesenai Malatestiana könyvtár

Santa Maria del Monte

A Cesena környéki dombon található a kb. ezer éves apátság a Santa Maria del Monte, ahol öt évszázados festett fa fogadalmi táblák gyűjteménye (ex-voto), valamint a Miláni által gazdagon festett kupola látható. De kihagyhatatlan élményt nyújt a régi könyvek szerelmesei számára is, hiszen az ősi könyvek restaurálására szolgáló laboratóriummal is rendelkezik. Az apátság a város számos pontjáról jól látható, és uralja a környéket.

Mint az olasz városokban általában, így Cesena területén is számtalan szebbnél szebb templom látható. A Keresztelő Szent János székesegyház a via Vescovado 7 szám alatt található. A 14. századi templom homlokzata romantikus, a belseje pedig gótikus stílusú. Fő dísze a kupolája, a Corpus Domini oltára, valamint a későbbiekben hozzáépített harangtornya.

cesena Santa Maria del Monte

Múzeumok, Galériák

A városban Régészeti Múzeum, Centuriation Múzeum, és Természettudományi Múzeum, és még számos galéria található. A Városi Művészeti Galériában látható Veneziano Madonna della Pera festménye.

Nemzetközi Street Food Fesztivál

A történelmi központ tartják a város kiemelt nemzetközi eseményét a három napos Street Food Fesztivált, amelyre október elején kerül sor. Érdekesség, hogy egy előzetes kóstolót is tartanak, mint fesztivál előzetest (Bagno di Romagna). Az esemény szintén három napos, az időpontja a naptártól függően június elején kerül megrendezésre. Tipikus élelmiszeripari termékek a Piadina kenyér a sajtok közül a Fossa sajt, és a Sqacquerone sajt.

Kirándulások a közelben

Az olasz Riviéra jól ismert és kedvelt csodálatos tengerpartjáról, és a minden igényt kielégítő nyaralóvárosairól. Cesena ideális egynapos kiruccanásra, hiszen Riminitől csak 15 km távolságra található. Rimini az a hely, amelynek múltja az ókorig nyúlik vissza, a dicső múlt számos emléke csodálható meg, például az Augustus diadalíve, vagy a Tiberius-híd. Ugyanakkor számos olyan szolgáltatást kínál (például wellness, és balneoterápia), amely az idősebbek számára teszi vonzó úti céllá. Ugyanakkor a családosok is jobbnál jobb víziparkot, és vidámparkot kereshetnek fel a nyaralás alatt. Igen felkapott a Fiabilandia vidámpark, vagy az Olaszország legjobb nevezetességeit egy helyen bemutató, igen igényes Italia in Miniatura. Érdemes az adott attrakciók oldalán tájékozódni, hiszen a helyszínekre igen kedvező kombinált belépőjegyek is vásárolhatók.

Cesena utazás

Cesena szállás