Milánó látnivalók

Milánó Lombardia székhelye, Olaszország gazdasági fővárosa, továbbá a divat fellegvára.

Az ókori Róma idején, az utolsó 150 évben a Nyugat-római Birodalom fővárosa, a császárok székhelye volt. 774-ben a Frank Birodalom részét képezte, majd a X. században lett Lombardia székhelye, ekkor virágzó városállammá vált. A XII. században Barbarossa Frigyes leromboltatta a várost, mely később, a Viscont hercegek uralma alatt lett újjá építve.

Ekkor egész Európa szerte híres művészeti és kulturális központtá vált. A XV. században francia és osztrák összetűzések színtere volt a város, mindkét vezetőség igényt tartott rá. A XIX. század legelején a napóleoni háborúk ide is elértek, egy ideig az Itáliai Királyság része volt Milánó, majd a királyság bukása után Habsburg uralom alá került, majd hosszú hányattatások után az Olasz Királysághoz került a város. Miközben a városon a nagyhatalmak huzakodtak és tartott az ipari forradalom, közben Milánó virágzó várossá vált. Három egyetem és műszaki főiskola nyitotta meg kapuit. Rengeteg színház, művészeti galéria, könyvkiadó nyílt. Továbbá az ipar területén a gépipar, autóipar és többek között a divatmágnások lendítették fel a várost, aminek eredményeképpen Milánó lett Európa kulturális, ipari és pénzügyi központja. 1919-ben itt alakult meg az olasz fasiszta párt, majd a háború alatt bombázások áldozata lett a térség.

milánó dóm

Jelenleg a város központja a Dóm tér, ahol az ország legnagyobb gótikus épületét láthatjuk, melyet a XIV. században kezdtek építeni, de csak a XIX. században készült el teljesen. A katedrális tetejére fel lehet menni, a panoráma csodás. Érdemes megnézni a Galleria Vitorio Emanuele-t, mely a XIX. században épült, ahonnan üvegárkád vezet a Scala-hoz. A Scala az a világhírű operaház, mely a világ legjobb akusztikájával rendelkező termét foglalja magába. Az operaház befogadóképessége 3000 fő. Van egy múzeuma is, ahol zeneszerzők portréit és relikviáit tekinthetjük meg.

milánó sforza kastély

Milánó második legnagyobb emlékműve a Sforza-kastély, melyet Francesco Sforza építtetett a XV. században a régi Visconti vár helyén. Ma régészeti múzeumnak ad helyet a kastély, körülötte egy csodálatos angolpark van, ahol a Békekaput láthatjuk a XIX. század legelejéről, továbbá egy arénát és egy világítótornyot.

A XV. században épült Santa Maria delle Grazie templom világhírű látnivalója, a zárdában Leonardo da Vinci freskója, az Utolsó vacsora.

A Palazzo Brera a XVII. században épült. Képtára világhírű, a leghíresebb festők képeit tartalmazza, többek között Raffaello, El Greco, Rubens, Rembrandt, Tiziano.

Milánó látnivalóit járva mindenhol azt érezhetjük, hogy itt a kultúra és a művészetek paradicsomába csöppentünk. A XX. századi fő divatirányzatok is innen indultak, és a mai napig ez a város az olasz divat fellegvára. Erre járva véletlenül se hagyjuk ki a helyi specialitásokat, a pizzát, a fagylaltot és a cappucino-t.

Milánó utazás

Milánó szállás