San Marino látnivalók

San Marino miniállam alig 20 km távolságra található Riminitől. Legemblematikusabb jelképe a Titano-hegy, és a tetején található erőd a három toronnyal. A főváros a hegy közepén található, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a környékre és a tengerre. A Piazza della Liberta nevezetes látnivalója az őrségváltás. A San Marino felvonó Borgo Maggiore és San Marino történelmi városközpontját köti össze. A San Marino Adventures Olaszország legnagyobb kalandparkja, ideális program a családosok számára.

San Marino legjobb látnivalói

San Marino egy alig 60 km2 alapterületű miniállam – San Marino Köztársaság, a 4. századból származik és a világ egyik legrégebbi köztársasága, Bolognától 135 km-re, Rimintitől 25 km távolságra található. Bár a területét Olaszország határolja, de attól teljesen független a 13. századtól folyamatosan – saját kormánya és jogrendszere van. A fővárosa dombokkal határolt terület legmagasabb pontján a Titano-hegyen található. A kőből épült, középkori települést falak veszik körül, amely a forgalom elöl elzárt. San Marino és a Monte Titano, valamint Borgo Maggiore történelmi központja az UNESCO Világörökség része.

Titano-hegy

San Marino történelmi központja a Monte Titano felső részén 750 m-es magasságban található, hatalmas középkori falak veszik körül. San Marino városát egykor három, különböző korokban épült fallal erősítették meg, a jelentős részüket a város terjeszkedése érdekében elbontották. Maga a főváros kis kerületek mozaikja, amelyekre különböző műemlékek és paloták néznek. A paloták a nyilvánosság számára nem látogathatók. A történelmi központban található a neoklasszikus stílusú Basilica del Santo, amelyet korinthoszi oszlopokból álló portikusz díszít, és a kis San Pietro templom. Az egykori Santa Chiara templom és kolostor épületben ma San Marino Egyeteme található.

San Marino látnivalók

Három torony

San Marino legemblematikusabb jelképe a Titano-hegy tetején található erőd. A 3 torony- Guaita, Cesta, Montale-torony a Titano-hegy szimbólumai, és láthatók San Marino címerén és zászlaján is. Az első torony más néven Guaita, Rocca a legrégebbi, a 10. században közvetlenül a sziklára épült, a legtöbbet fényképezett látnivaló, és az ötcentes San Marino-i euró ábrázolja.

A 16. századi Cesta erőd tornya a második védőfal mellé épült egy egykori római erőd romjaira. A Titano-hegy legmagasabb pontján található (750 m), ahonnan igen látványos panoráma nyílik. Egykor az erődőrség székhelye volt és pár börtöncellával rendelkezett, ma az Ókori Fegyverek Múzeumának ad otthont. Összesen kétezer fegyver látható, bemutatva a fegyverek evolúcióját. A Montale-torony egykor stratégiai szerepet töltött be, kilátóként szolgált, és a 13. században épült. A bejárata 7 m magas, börtönként is használták. A tornyok közül kettő a Guaita, és a Cesta látogatható, kombinált jegy vásárolható.

Roca Guaita San Marino

Felvonó

A hegyre a legkényelmesebben és leggyorsabban a felvonóval lehet feljutni, amely San Marino Funivia San Marino város történelmi központját Borgo Maggiore kastéllyal köti össze. A felvonó 2 perc alatt ér fel, és pazar panoráma nyílik a Romagnola Riviérára, és az Adriai-tenger partvidékére. A felvonó évszaktól függően üzemel, nyáron hosszabb ideig tart nyitva, napközben pedig folyamatosan, 15 percenként közlekedik. A völgyállomás a Piazzale Campo della Fierán, a felső állomása pedig a Bartolomeo Borghesi-emlékmű melletti téren található.

Pianello és a Nyilvános Palota

A neogótikus stílusú Palazzo Pubblico (Kormányzati Palota) a Piazza della Libertán, más néven Pianellón található, 1884-ben kezdték építeni. A Piazza della Liberta kedvelt a turisták körében, mivel naponta látványos szertartás keretében zajlik az őrségváltás. A palota homlokzata számos szimbólummal gazdagon díszített, az oldalán egy négyzet alakú harangtorony áll, a teraszhoz és harangtoronyhoz egy csigalépcsőn lehet feljutni. A belsejében a bejárat falain san marinói híres férfiak címerei, trófeái és mellszobrai láthatók. A palota dísze a falat uraló hatalmas falfestmény, amelynek középpontjában az alapító szent és katonák, tudósok, katonák, nők, gyerekek állnak, akik figyelemmel hallgatják. A palota előtti térnél ősi esővíz tárolására alkalmas ciszternák is láthatók.

Nyilvános Palota San Marino

Őrségváltás

A Guardia di Rocca az intézményi épületeknél teljesít szolgálatot, a Pianellón ’’csak” tiszteletbeli szolgálatot teljesítenek: nyári hónapokban félóránként, 14:30-tól lehet megcsodálni. Az egyenruhájuk piros, fehér zsinóros kétsoros kabát piros nadrággal, pomponos kepi fejdísz, és fehér lábszárvédőből áll, és két színből álló strucctollas sisakot is tartalmaz.

San Marino Adventures

Olaszország legnagyobb kalandparkja, évente több tízezren keresik fel, San Marino központjától alig pár percre található, és ingyenes buszjáratokkal közelíthető meg. Számtalan látnivalót kínál: 30 kalandpályát, softair pályát, izgalmas fákra felfüggesztett ösvényt, amelyek a talajszinttől egészen 30 m feletti magasságig terjednek. Gyaloghíd hálózatok, 100 m hosszú tibeti híd, 280 m hosszú kötélpályák, 10 m-es mászófal, 30 m-es bungee jumping, és 15 méter magasan 70 m hosszú Adrenalin Bike.

Érdekes tárgyak múzeuma

A múzeumban 100 extravagáns találmány, és máshol nem látható ritkaságok láthatók. Nevezetes látnivalói például a 60 cm magas fapapucsok a velencei nagy vizek idejéből, a világ leghosszabb körmei, különleges szemüvegek. Nyár folyamán különleges szolgáltatást biztosít az 1913-ból származó Ford busz, amely a városközponttól távolabb lévő parkok és a múzeum között közlekedik.

Ferrari és Abarth Múzeum

A Marenallo Rosso Múzeum két kiállítási területtel rendelkezik. A Ferrarinak szentelt területen 25 történelmi modell látható – utakra, versenyekre, Forma-1-es Nagydíjra osztva. A másik terület Carlo Abarth munkásságát és zsenialitását mutatja be.

San Marino megközelítése

San Marino köztársaság az Adriai-tengertől 10 km távolságra található, autóval a 14-es autópályán Bologna-Ancona-Rimini felől közelíthető meg. Busszal Riminiből – nyáron a Piazza Tripolitól, egész évben az Augustus-ívtől és a Rimini pályaudvarról közelíthető meg.

San Marino szállás

San Marino szállodák

San Marino szervezett programok