Emilia-Romagna

Emilia-Romagna jó választás azok számára, akik jól megőrzött középkori városokat, nevezetes építészeti látnivalókat szeretnének felfedezni, de ideális a versenyautók és motorok szerelmesei, és a gasztronómia iránt rajongók számára is. Emilia-Romagna tengerparti strandjai méltán híresek, és a családosok számára számtalan vízipark, vidámpark van elérhető távolságban, amelyek Bologna felől könnyen megközelíthetőek akár tömegközlekedéssel is.

Tippek Emilia-Romagna felfedezéséhez

Emilia-Romagna régió a Pó folyó torkolatától az Appenninek-hegységig tart, magába foglalja Emilia, Bologna-Modena, illetve Romagna régiókat (hivatalos néven turisztikai területeket). Csodálatos tengerpartja pedig kiváló strandokkal és szolgáltatásokkal rendelkezik.

Legjobb látnivalók Emilia régióban

Emilia turisztikai területe három nevezetes tartományt foglal magába: Piacenza, Reggio Emilia és Parma tartományt.  Piacenze főként a Castelnuovo Fogliani kastélyról nevezetes. A középkori városrész az egykori erőd komplexum köré épült, amelyet a későbbiekben villává alakítottak át. A belső tereiben impozáns festmények, freskók láthatók. A kastély ingyenesen látogatható, és kb. 80 perces tárlatvezetésen is részt lehet venni. Ma Piecenza egy nyüzsgő és modern város, ugyanakkor óvárosában páratlan középkori és reneszánsz stílusú építmények láthatók.

Piacenza Piazza Cavalli

Parma tartomány világhírű a Parmigiano Reggiano-ról. Egyik nevezetes látnivalója az Art Deco stílusú Salsomaggiore Terme fürdőváros, amely híres a wellness-központjáról. A Berzieri Gyógyfürdő építészetileg is lenyűgöző, és híres a termálvizéről. A közelében lévő Tabiano Spa nevezetes a kénes vízű fürdőjéről. A Pallavicino márki Spicione-kastélyát, valamint a középkori Contignaco-i Aldighieri erődöt is érdemes megtekinteni, amely egykor a környék sókútja feletti őrzést biztosította.

 A kevéssé ismert Reggio nell’ Emilia tartományban található Casellarano jól megőrzött történelmi központtal rendelkezik, amelyben jól látható a várváros eredeti középkori elrendezése. Kedvelt nyaralóhely az Appenninek lábánál négy dombbal határolt Quattro Castella, de ma már csak a Bianello dombon lévő jól megőrzött középkori kastély látható.

Legjobb látnivalók Bologna-Modena régióban

Bologna-Modena régió népszerű úti cél, főként a fővárosa Bologna, valamint a balzsamecet, a motorok és a művészet városa Modena, ahol világörökség részét képező terekben, és épületekben is lehet az egyéb látnivalók mellett gyönyörködni.

Le Due Torri Bologna

A „Lassú városként” emlegetett Castel San Pietro Terme kedvelt úti cél a termálfürdőket kedvelők, illetve a golfozni, kerékpározni vágyók körében. Legszebb látnivalója a főtéren látható Európa szerte egyedülálló, 55 haranggal rendelkező harangtorony, és a Santuario del Crocifisso. A város jelképe az 1200-as években épült Cassero.

Az Enzo és Dino Ferrari Autodrome Imolában található alig 50 km távolságra Bolognától. A középső részén az Ásványvízi Parkból (Parco delle Acque Minerali) festői kilátás nyílik az imolai versenypályára. Ez az ország egyik legfontosabb versenypályája, és érdemes megtekinteni a Sennának szentelt emlékművet is. Imola lenyűgöző látnivalója az egykori védelmi célokat szolgáló építmény a Rocca Sforzesca.

A borkedvelők számára pedig a közeli Dozza ajánlható. Dozza Olaszország 100 legszebbnek tartott faluja közé sorolható. Az Emilia-Romagna Regionális Borboltjából a régi legjobb bortermékei szerezhetők be.

Bolognától 50 km távolságra található Modenában a Ferrari Múzeum (Museo Enzo Ferrari), amely két épületet foglal magába: egyrészt a szülőházat és az új kiállítási galériát, valamint a modenai sport motorverseny történetét bemutató épületet, amelyben időszaki megújuló kiállításokat lehet megtekinteni. A 2 km hosszú, 12 m széles, és 11 kanyarral rendelkező modenai versenypálya pedig Bolognától 70 km távolságra található.

Musei Ferrari

A Lamborghini Múzeum egy másik kisvárosban Sant’ Agata Bolognese területén található, ahol a gyár hatvan évnyi innovációja követhető végig a gyártósorok mentén. A múzeumlátogatáshoz előzetes foglalás szükséges.

Akik a kevésbé felkapott és ismert látnivalókra is kíváncsiak, számukra jó választás a Grizzana Morandi településen található Rocchetta Mattei, amelyet az egyik legkülönlegesebb és egyedi épületnek tartanak Bologna környékén. Építtetőjét a granadai Alhambra ihlette: a szobák mór stílusúak, és az Oroszlánok udvara az Alhambra legszebb udvarának a kisméretű reprodukciója. Kápolnáját pedig a córdobai Mezquita mecset alapján építtette. A kastély összes helyisége látogatható, és liftek könnyítik meg a közlekedést.

Legjobb látnivalók Romagna régióban

Romagna keleti fele az Adriai-tengerig húzódik, jelentős a tengerparti turizmusa miatt. A Riviera Romagnola városai – Rimini és Riccione különösen felkapottak. A széles és homokos strandjai, a sekély víz különösen a családos nyaralók számára vonzó, ugyanakkor népszerű program a fenyőerdőkkel határolt Fiabilandia Rimini vidámpark, amely több mint harminc mesebeli helyszínnel rendelkezik. A tengerparton déli irányba haladva érhetjük el Cesenatico városát. A családosok számára kellemes kikapcsolódást nyújthat a legviccesebb vízi parkként emlegetett Atlantica Water Park Cesenatico (Parco Acquatico Atlantica Cesenatico), amely szinte pár lépésre található a tengerparttól. Vagy a Cattolica településen található Le Navi Aquarium Cattolica, amely az Adria legnagyobb akváriuma.

Le Navi Aquarium Cattolica

Ferrara tartomány azonos nevű városa Bologna irányából könnyen megközelíthető. A város a reneszánsz idején Európa jelentős kulturális központjaként működött. Érdemes megtekinteni az egykori erődöt az Este Rezidenciát.

Az olasz Riviérától nem messze fekszik Cesena és Forli, amelyek Olaszország egyik legszebb középkori erődítményeinek adnak otthont. Cesena kiemelt látnivalója az 1380-ból származó Rocca Malatestiana fellegvár, amelynek tornyaiból pazar panoráma nyílik a környékre és a tengerre.

Cesena látnivalók

A Romagna szívében található Ravenna kedvelt úti cél az UNESCO Világörökség részét képező bizánci örökség miatt, Ravennát a mozaik városaként emlegetik. Másrészt Ravenna tartomány kilenc tengerparti várossal is rendelkezik, és a családosok körében kedvelt Safari Ravenna is itt található – a Mirabilandia vidámparkkal szemközt.