Universita di Bologna

Bologna egyik nevezetessége a Bolognai Egyetem, amely a nyugati világ legrégibb és napjainkban is működő egyeteme. Ugyanakkor az első egyetem a világon, amely a diákjainak egyetemi végzettséget is adott. Bár a pazar középkori épület ma már a Városi Könyvtárnak ad otthont, az oktatás a város egyéb pontján zajlik.

A Bolognai Egyetem alapítása

Az egyetem alapításának első okleveles nyoma 1217-ből származik, és a korai középkortól kezdve egyik egyetemnek sem volt olyan jelentősége, és kontinensünkre kisugárzó hatása, mint a bolognainak. Az Alma Mater Studiorum – Universita di Bologna falai között a diákok elsősorban jogi tanulmányokat folytattak. Jellemzően három csoportjuk volt: egyrészt a három olasz nemzet fiai, 13 külföldi nemzet fiai, valamint az orvosok egyetemére oszlott – mivel Európa szerte elismert orvosi képzéssel és később teológiai képzéssel rendelkezett –.

Az egyetem épülete

A Bolognai Egyetem első hivatalos székhelyét a Piazza Galvani 1. szám alatt, a San Petronio-templom közelében lévő Archiginnasio palotában alakították ki, a díszes reneszánsz palotát a 16. században építették, az oktatás ezt megelőzően a város különböző részein zajlott, legtöbbször a tanárok lakásán, és ott alakítottak ki tantermeket. Egyben Bologna egyik legjelentősebb palotája, a Piazza Galvani alatt található. Az egyetemi oktatás színvonala a későbbiekben (több ok folytán) egyre csökkent, például az oktatók hanyagabb hozzáállása is hozzájárult. Ekkor már az egyetemi oktatásban nőket is elkezdtek alkalmazni, bár a hölgyek csak a lakásukon oktathattak.

Archiginnasio – Anatómiai Színház

A pazar épület az egyetem székhelye volt 1803-ig, majd 1838 óta a Városi Könyvtárnak ad otthont. Az 1944-es bombázások idején súlyosan megsérül, de később teljesen újjáépítették. Jelentős látnivalója a bolognai egyetemen tanuló és tanító diákoknak és tanároknak emléket állító címerek hatalmas gyűjteménye. A felső emeletére két nagy lépcső vezet fel, amelyben 2 nyilvánosság előtt elzárt tanterem, valamint 2 előadóterem található, az egyik a Legisti vagy más néven Stabat Mater Hall, a másik pedig az Artisti, ma olvasóteremként működik. Az Anatómiai Színház anno az anatómia oktatására épült 1637-ben, máig látható az eredeti műtőasztal, és belül Ercolle Lelli szobrai a Spellati (Nyúzott férfiak) láthatók. A palota és a színház vasárnap kivételével 10:00-18:00 között tart nyitva, az Anatómiai Színházba előzetes foglalás szükséges a belépéshez.

Palazzo Poggi

A későbbiekben a Bolognai Egyetem székhelyét a Palazzo Poggi palotába helyezték át, a St. Zamboni 33. szám alá. Majd az épületben kapott helyet a Luigi Ferdinando Marsili tudós által alapított Tudományos Intézet. A Palazzo Poggi egyik érdekes látnivalója a Specola-torony, amelyet utólag építettek hozzá az épülethez. A Bolognai Egyetem csillagászati tanszékének irodájaként működött, mára múzeummá alakították át. Egyéb érdekessége a Bolognai Egyetem egyik íróasztalán látható a „Panum resis” felirat – amely Bologna hét titkának egyike, amely szerint a kultúra mindennek az alapja.

Magyar diákok a Bolognai Egyetemen

Az olasz egyetemeken, így Bolognában is a magyar diákok elsősorban teológiai tanulmányokat folytattak, az első diák 1221-ben iratkozott be, majd hazatérve veszprémi prépost lett. Mátyás király idején a humanista és reneszánsz tudományok fellendülésével az olasz egyetemek látogatottsága is növekedett. A mohácsi vész idején 1526-ban már csak a bolognai egyetemen tanult magyar diák. Az évszázadok során az olasz egyetemek vezető szerepet töltöttek be, majd a 17. században a bécsi egyetemek megpróbálták velük a versenyt felvenni. Az oktatás nyelve a latin és az olasz volt, majd közvetítő nyelv általában a német volt, mivel a professzorok között szép számmal volt német anyanyelvű. Nevezetes bolognai diák volt Vitéz János és Bakócz Tamás.

Nevezetes bolognai diákok

Kultúrtörténetünkben jelentős azoknak a kutatóknak a munkássága, akik a Bolognai Egyetem tanultak, például Galvano Bettini, vagy a Buda török visszafoglalásában jelentős hadmérnök gróf Marsigli Ferdinánd Alajos, vagy Lodovico Leoni (aki a pestis elleni gyógyszert fedezte fel Mátyás korában), Janus Pannonius pedig kánonjogot tanult. Olyan hírességek is megfordultak, mint Dante, Rotterdami Erasmus, Petrarca, Kopernikusz vagy Albrecht Dürer.

Bolognai Egyetem napjainkban

A Bolognai Egyetem egyik nagyon fontos alakja Umberto Eco volt, aki szemiológus, filozófus és tanár volt, és két szakot is létrehozott az egyetemen. Ma Emilia-Romagna területén öt kampusszal rendelkezik (Bologna, Cesena, Forli, Ravenna, Rimini területén) ezenkívül egy Buenos Airesi székhellyel is rendelkezik. Szerepel az 5 legjobb olasz egyetem között, a nemzetközi egyetemi rangsorban pedig a TOP 200-ban szerepel. Ma Bologna kulturális élénkségét nagy részben az egyetem sikereinek köszönheti, 232 szakot kínál alap és mesterképzéseket egyaránt.

 

Látnivalók