Le Due Torri Bologna

A Ferde tornyokat Bologna szimbólumaként ismerik, a kettő közül csak az Asinelli-torony látogatható, amely a világ legmagasabb középkorban épült ferde tornya. Egykor katonai funkciót láttak el, és az építtető család társadalmi presztízsét fejezték ki. Foglalni online, vagy személyesen a Bologna Welcome Információs irodában lehet.

A bolognai tornyok rövid története

Bologna Turrita néven is ismerhető, köszönhetően a közel 100 tornyának, amelyek egykor a városközpont fölé magasodtak. A mai napig már csak 24 db maradt fenn, a legnépszerűbbek ezek közül a Le Due Torri, amelyek a Piazza Maggiore és a San Petroni bazilika mellett a város ikonikus jelképei. A két ferde torony Bologna szívében található, a Piazza di Porta-n, azon a ponton ahol az ősi út a Via Emilia a városba belépett. Az építésük a középkorban történt, egyrészt védelmi és jelző funkciójuk volt, hiszen nagy területeket lehetett ellenőrizni a magasból. Másrészt az építtető családok társadalmi jelentőségét voltak hivatottak tükrözni és a későbbiekben a hatalom jelképévé váltak. A 14. század után az építésük nem folytatódott, mivel a tornyok elvesztették a jelntőségüket. Egyes tornyokat más épületbe építették be, vagy átalakították házakká, börtönökké, üzletekké és polgári, egyházi funkciókat láttak el.

Le Due Torri

Asinelli-torony

A középkorban számos toronyház és torony épült Bolognában Torre degli Asinelli-t 1109-1119 között az azonos nevet viselő család építtette, de már a következő évszázadban átadták az önkormányzat számára. A ferdesége szabad szemmel is jól látható, dőlési szöge a középponttól 1,3 fok. Ma ez az egyetlen torony, amely a látogatók számára nyitva áll. A katonai rendeltetését az alsó loggia (minierőd, vagy másnévenrocchetta) igazolja, ezt csak a későbbiekben építették hozzá a négyzet alakú toronyhoz (1488) az őrszemek főhadiszállásaként. A több mint 97m magas torony tetejére 498 belső lépcső vezet fel, mindenképp megéri a fáradtságot, hiszen pazar panoráma nyílik Bologna nevezetességeire, különösen naplementekor ajánlott.

Látogatás az Asinelli-toronyban

A Bologna Welcome Információs iroda által kínált Bologna Welcome Card Plus, és Card Easy ingyenes belépést biztosít az attrakcióra. Az iroda Palazzo del Podestá földszintjén a Piazza Maggiorén található, ezenkívül a látogatásra szükséges online időpontot foglalni. A torony különösen hétvégén látogatott, ezért ajánlott legalább két nappal korábban a helyfoglalást bebiztosítani. Fontos tudni, hogy a foglalt időpont előtt legalább 5 perccel meg kell jelenni – ellenkező esetben nem jár visszatérítés, és az aktuális elérhetőség szerint tudnak csak a látogatók új belépőjegyet váltani. Kísérő nélkül a tornyot 18 éven aluliak nem látogathatják. Az Asinelli-torony december 25. kivételével minden nap nyitva tart, 10:00-tól minden óra 00, 15, 30, és 45-kor. Az utolsó belépés ideje 18:15.

Asinelli-torony Bologna

Garisenda-torony

Az Asinelli-torony kishúgaként emlegetett Garisenda-torony (47,5 m) valószínűleg 1109 környékén épült. A ferdesége jóval látványosabb, mint a testvéréé, és már a 13. században is úgy dőlt, mint napjainkban – a 4 fokos szögével túldől a pisai tornyon (3,97 fok), és feltételezik, hogy a dőlésszöge változatlan maradt az évszázadok során. Magassága eredetileg 60 m volt, de biztonsági okokból a dőlés miatt 1290-es években az önkormányzat a kicsinyítése mellett döntött.

Fotók: BolognaWelcome

 

 

 

Látnivalók