Basilica di Petronio Bologna

A Basilica di Petronio Olaszország legnagyobb bazilikája az óváros központjában a Piazza Maggiorén található, a hatalmas méretű templom homloktata mai napig nem fejeződött be. Nevezetes látnivalója a keleti folyosón található hatalmas napóra, és a Mohamed prófétát ábrázoló freskója.

A San Petronio bazilika története röviden

A gótikus bazilika névadója San Petronio volt, aki az 5. században élt, és Bologna püspöke volt. Maga a templom 1390 környékén épülhetett di Vicenzo építész tervei alapján. Ekkoriban Bolognában a városfalakon belül számos jelentős palota, és épület állt, amelyek egyrészt a város presztízsét szolgálták, mivel Firenzével és Milánóval is folyamatos versengésben állt. A bazilika így főként nem egyházi, hanem polgári akarat miatt épült meg, azzal a céllal, hogy a két várost a hatalmas templommal felülmúlják.

San Petronio bazilika látnivalói

Az elkészült templom Európa 6. legnagyobb temploma, a homlokzata 51 m magas, és 60 m széles, és különböző építészeti stílusok fedezhetők fel rajta. Míg a felső része a sötétbarnás színezéssel toszkán stílusú, a fehér márvány alsó része pedig gótikus stílusú. A templom tövében áll a nagyobbik kapuja, amely a csúcsív hiánya miatt befejezetlenül maradt. A csempedíszítések a teremtés történetét ábrázolják, amely della Quercia munkája. A főbejárat mellett két kisebb bejárattal is rendelkezik, amelyek az Ó és Újszövetségből ábrázolnak különböző bibliai jeleneteket. A középső hajója fenséges látványt nyújt, a nagyobbik oltár a hatodik ívben található. Az oldalsó mellékhajókkal a fehér márvány és a vörös szín együtt kontrasztban áll, ami az építménynek fenségességet kölcsönöz. A bal és jobb oldali hajó belsejében mindkét oldalon 12-12 kápolna található, amelyek között a freskókkal gazdagon díszített Bolognini-kápolna a leginkább figyelemre méltó. A Capella dei Re Magi belsejének látványos freskója Mohamed prófétát ábrázolja, miközben a pokolban felfalják a démonok. Érdemes a bazilika teraszára felmenni (Terazza Panoramica), ahonnan bámulatos panoráma nyílik a ferde tornyokra.

Basilica di Petronio Bologna

San Petronio szobor

A bazilika belsejében látható a 64 cm-es szobra San Petroniónak. A szent a kezében Bologna miniatűr szobor másolatát tartja, amelyen jól felismerhető rajta a két ferde torony az Asinelli és a Garisenda.

Napóra

A San Petronio bazilika két napóráról nevezetes, az egyik 1575-ben a másik 1657-ben készült. Az első Danti matematikus csillagásznak köszönhető. Készítésének az volt a célja, hogy jelölje a nap látszólagos mozgását, és az egész év során meghatározza a napforduló és a napéjegyenlőség idejét. A szerkezet sajnálatosan megsérült egy korszerűsítés alkalmával, így a későbbit Cassini csillagász hozta létre – aki egy jóval kifinomultabb napórát készített, amelyet a világ legnagyobb napórájaként tartanak számon. Jelentősége abban áll, hogy hozzájárult a Julianus naptár tökéletesítéséhez, és a szökőév bevezetéséhez.

Hol található a Basilica di Petronio?

A bazilika a Piazza Maggiore téren található, ahol uralja a teret. A közvetlen közelében olyan nevezetességeket tekinthetünk meg, mint a Palazzo Re Enzo, a Salaborsa Könytár, és a Neptun-szökőkút.

Nyitvatartás

A bazilika minden nap nyitva tart, a látogatása ingyenes.

08:30-13:30-ig, 15:00-18:30-ig

Capella dei Re Magi

09:00-13:00-ig, 15:00-18:00-ig (utolsó belépés 17:45)

Jegyár

Felnőtt belépőjegy ára: 5 €

Gyermekjegy ára 10 éves korig: ingyenes

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 10 €

Diákjegy (10-18 éves korig), nyugdíjas jegy ára: 3 €

Terasz

A bazilika terasza szombaton és ünnepnapokon látogatható.

10:00-13:00 és 15:00-18:30-ig, (utolsó belépés 18:00).

Jegyár

Felnőtt belépőjegy ára: 5 €

Gyermekjegy ára 10 éves korig: ingyenes

Gyermekjegy ára 6-15 éves korig: 10 €

Diákjegy (10-18 éves korig, nyugdíjas jegy ára: 3 €

 

Látnivalók