Pisa látnivalók

Pisa az egyik leghíresebb olasz város köszönhetően a ferde toronynak, amely a város jelképe. Pisa rengeteg látnivalóval rendelkezik, és a főbb turisztikai látványosságok egymás közelében a Piazza dei Miracolin találhatók. Érdekes látnivaló a 11 méter magas városfal, amely három km hosszan járható be. A városközponttól nem messze a homokos tengerparton lehet pihenni, strandolni.

Pisa legjobb látnivalói

Pisa az Arno folyó partján Olaszország nyugati részén a Ligur-tengertől rövid útra található, Toszkána régió legkisebb városa. Ugyanakkor egykor az egyik legbefolyásosabb és legfontosabb városok egyike volt, ezért is engedhette meg magának, hogy egy hatalmas katedrálist és mellé külön egy campanilét építsen. A Firenzébe vezető úton a turisták gyakran Pisában is megállnak, hogy a legendás toronyban gyönyörködjenek.

Pisai ferde torony

Pisa legfelkapottabb látnivalója a pisai székesegyház mellett álló Campanile, amely önmagában is egy gyönyörű építmény, kb. 58 m magas. Az első alapkövét 1173-ban rakták le, de az építés nagyjából 200 évig tartott – gazdasági és külpolitikai okok miatt. Az építéshez a kő mellett carrarai márványt használtak. A torony statikai problémái (valószínű mérnöki hibák miatt) már igen korán jelentkeztek, a dőlése már az 1170-es években megkezdődött. A későbbi ráépítések során ár óvatosabbak voltak, és a magasságát további 4 emelettel növelték meg. A dőlés mértéke az 1980-as években a négy métert is meghaladta, így az olasz kormány nemzetközi segítségért folyamodott, és sokáig a látogatók elöl is lezárták. A szakértő csapat tevékenysége által a torony több mint 40 cm-rel egyenesebb lett, és azóta is szakértő csapat követi nyomon a mozgását.

pisai ferde torony

Pisai székesegyház

A Santa Maria Assunta székesegyház, vagy más néven Dóm a Piazza dei Miracolin található, remek példája a pisai-román építészetnek. A Buscheto által tervezett templom 1064-be épült. A külseje négy részből álló boltívekből és oszlopsorokból álló homlokzatból áll. A bal oldali árkádban található az építész sírja, valamint nevezetesek az 1180-ból származó bronzból készült ajtói. Belül egy kivételes arányokkal rendelkező kupola uralja a teret. Az apszisban 13-14. századi Krisztus mozaik látható, valamint jelentős a Pisano szószéke, amely a katedrális építészet csúcspontja.

Pisai székesegyház

Keresztelőkápolna

A Battistero di San Giovanni keresztelőkápolna a ferde torony közelében, attól nyugati irányban található. A gótikus építészet remeke, nagyjából a Campanile-vel egyidőben kezdték meg az építését, és az egyik legnagyobb olasz keresztelőkápolna egyike. Remek akusztikája miatt koncertteremként, hangversenyekre is gyakran használják.

Pisa Keresztelőkápolna

Katedrális Múzeum

A Museo dell’ Opera del Duomo a jelentősége ellenére az egyik legkevésbé látogatott pisai attrakció, pedig Toszkána egyik legjobban gondozott múzeuma. A kincstára felbecsülhetetlen értékű festményeket, hímzéseket, ezüst tárgyakat tartalmaz, és a hatalmas második emeleti ablakaiból bámulatos panoráma nyílik a ferde toronyra.

Borgo Stretto

A Piazza dei Miracoli és a Ponte di Mezzo híd között található a hangulatos Borgo Stretto, a helyiek kedvelt sétáló és bevásárló utcája. A keskeny utcát 15. és 16. századi palotaépületek szegélyezik. Mindig forgalmas, márkás üzletek és kávéházak találhatók, az árkádok (portikuszok) pedig a tűző nap és az eső ellen nyújtanak védelmet. Galilei Pisa szülötte, és a Borgo Stretto sarkán található a szülőháza a Casa Bocca.

Mura di Pisa

A középkori városfalak a 12. és 13. században épültek, a korabeli katonai építészet kiválósága. A 19. század második feléig a falak szinte érintetlenül álltak, majd a város terjeszkedésével jelentős bontásokat hajtottak végre rajta. A három km-es falszakasz nyitva áll a látogatók előtt, a kellemes séta (a Camminamento delle Mura di Pisa) a Piazza dei Miracolitól a Piazetta del Rossoig tart. A 11 méter magasan lévő sétaútról remek kilátás nyílik a városra és a műemlékekre.

Szent mező

A Camposanto a Piazza dei Miracoli közelében lévő nagy téglalap alakú kolostor épület. Az építése 1278-tól több évszádon keresztül zajlott. Szépségét az udvarra nyíló gótikus festményekkel díszített boltíves, márványból készült árkádok adja. A padlója alatt római kori szarkofágok és helyi patríciusok sírja található. Az 1944-es tüzérségi bombázok által okozott tűz a falakat borító freskóit súlyosan megrongálták. A megmentett freskókat gondosan restaurálták és visszaszállították a kolostorba.

Pisa Szent mező

Ókori Hajók Múzeuma

A múzeum a Medicean Arsenal termeiben és folyosóin található. Nevezetes a 30 római kori hajóról, amelyek a 2. és 7. században történt hatalmas árvíz következtében süllyedtek el. Érdekesség, hogy a folyami hajók és csónakok tökéletesen megmaradtak a bennük lévő rakományokkal együtt. Az Arzenált az 1540-es években Cosimo I de ’Medici nagyherceg építtette, a herceg hajói számára épített pompás szobákban ma a felújított hajók és a leletek láthatók.

San Paolo templom

Az olasz városokra jellemzően Pisa is számtalan pompás templommal rendelkezik. A San Paolo templom az egyik legrégebbi. Pisai-román stílusú homlokzattal rendelkezik, és a belsejében egy római kori szarkofág található.

Pisa strandjai

A nyári hónapokban Pisa meglehetősen meleg, ezért érdemes a tengerparti strandját felkeresni. Az Arno Pisa központjától nyugatra ömlik a Földközi-tengerbe, és a déli kikötőtől Tirreniágig a parton homokos strandok találhatók. Bár vannak szabad kisebb strandterületek (nyáron meglehetősen zsúfoltak), érdemesebb a privát strandklubokat (stabilimento balneare) felkeresni, ahol napi díj ellenében már zuhanyzók, mellékhelyiségek, öltözősátrak is találhatók, és lehetőség van napozóágy, és napernyő bérlésre.

Pisa szállás

Pisa szállodák

Pisa szervezett programok