Parma Olaszország

Parma a kulináris élmények mellett kiváló úti cél a művészetek iránt rajongóknak, gyakran emlegetik a zene városaként. Ugyanakkor Parma egy romantikus és bájos egyetemi város, amely kiválóan megőrizte a francia múltjának varázsát. Emberi léptékű belvárosa ideális egynapos kiruccanásra. Legfőbb látnivalója a Dóm és a keresztelőkápolna, de érdemes a közeli Torrechiara kastélyt is felkeresni, amely a régió legjobban megőrzött középkori erődítménye.

Parma látnivalók

Emilia-Romagna Olaszország egyik legszebb része, ismert elbűvölő középkori városairól, tengerparti strandjairól. A hihetetlenül változatos látnivalói ellenére csak jóval kevesebb látogatót vonz, mint például Toszkána, vagy Velence. Nevezetes világhírű gasztronómiájáról, elég csak gondolni Bologna tészta és hússzószaira, és a modenai balzsamecetre. Vagy Parma parmigiano sajtjára és sonkájára. Parma építészetében és meghitt hangulatában nagy szerepe volt a város egykori lakójának Napóleon második feleségének az osztrák Maria Luigiának, mivel Parma város állt az 1545-ben alapított olasz állam a Parmai és Piacenzai Hercegség területének középpontjában. 2020-ban Olaszország Kulturális Fővárosa volt. Parma fő látnivalói könnyű szerrel felfedezhetők, hiszen egymás közelében találhatók.

Parma látnivalók

Dóm és keresztelőkápolna

A legjelentősebb látnivalója a Piazza Duomo-n található Pármai székesegyház, és a keresztelőkápolna. A templom külseje román stílusú, minimálisan díszített, 1074-ben épült, és a város erős vallási hagyományainak a fő szimbóluma. Mellette egy gótikus stílusú 63 m magas harangtorony magasodik. A templom belseje gyönyörű freskókat rejt, a legértékesebb a kupolán látható Correggio munkája „ A Szűz mennybemenetele”.

Pármai Dóm

Püspöki Palota

A Püspöki Palota közvetlen a Dóm mellett található, és az Egyházmegyei Múzeumnak ad otthont.

San Giovanni gyógyszertár

A San Giovanni gyógyszertár Parma központjában a Congregazione della Carita palotában található egy bájos téren. A gyógyszertár még az elmúlt század hatvanas éveiben is működött. A szimbóluma egy pelikán, aki a kicsinyeit a saját vérével táplálja. A gyógyszertárat jótékonysági céllal alapították 1652-ben, hogy ott az akkoriban gyakori kolerajárványok miatt a rászoruló lakosoknak segítséget nyújtsanak. Láthatóak a 18. századi berendezések, műszerek, és az eredeti receptúrákat tartalmazó könyvek, és kulacsok egyaránt. A komplexum része a márványhomlokzatú San Giovanni Evangelista Apátság, és a három kolostor, ahol 16. századi faragott szekrényekkel ellátott sekrestye látható.

Pillotta palota

Parma egyetemi városként is nevezetes, a 16. századi Pillotta palota egy monumentális komplexum, amely a történelmi városrészben található. Része például a Bodonian Múzeum, a Pármai Egyetem, vagy a Régészeti Múzeum. Egy hatalmas zöld pázsit veszi körül, a Lungoparma és a Piazzale della Pace között található. A második világháború során komoly károkat szenvedett el, és a mai képére az 1980-as években került helyreállításra. A Régészeti Múzeumban a Piacenza-hegység környékén feltárt Veleia Romana leletek láthatóak. Míg a Nemzeti Galériában a Bourbon és Farnese családok páratlan gyűjteménye látható.

parma palazzo pilotta

Pármai opera

Bologna mellett Parmát is gyakran a zene városaként emlegetik, hiszen a városhoz nemcsak Giuseppe Verdi, hanem Arturo Toscanini világhírű karmester is kötődik. A milánói La Scala után a pármai Teatro Regio operaházat tartják Olaszországban a legjobbnak, világhírű eseménye az évente szeptemberben-októberben rendezett Verdi fesztivál. A fesztivál mellett ingyenes rendezvénysorozattal – koncertekkel, installációkkal, helyi művészek fellépéseivel szórakozatják a zene iránt rajongókat.

Piazza Garibaldi

A tér Parma lüktető szíve, amelyet olyan épületek határolnak, mint a San Pietro templom, a késő reneszánsz stílusban épült városháza (Palazzo del Communale), és a neoklasszikus stílusú Kormányzói Palota. A téren számtalan étterem, bár, kávézó és taverna található. Közepén egy óratorony áll, amely 19. századi napórákkal van díszítve, és egy Madonna szobor is látható. A San Pietro templom nevezetessége a 18. században készült freskókkal díszített kupola, és a 16. század elejéről megőrzött festővászon.

Ducal Garden

A Ducal Garden hatalmas területén található egy tavacska is a közepén egy kis szigetecskével. A kert a város zöld tüdeje, a helyiek által kedvelt pihenésre, és sportolásra. A Ducal Garden része a Palazzo Ducale di Parma, egy 1561-ben épült hercegi palota. A freskókkal és különféle alkotásokkal díszített szobái nyitva állnak a látogatók előtt. A Madarak termében 224 db madárfigurát tartalmazó alkotás látható.

Kirándulástippek a közelben

Parma tartomány nem csak természeti látnivalókban gazdag, egykori történelmi jelentőségét tanúsítják az ősi várak. A régió legjobban megőrzött erődítménye az 1448-1460 körül épült és magasan fekvő Torrechiara kastély, amely Langhirano településen, a Parma-völgy felett áll. Hármas fallal, négy saroktoronnyal rendelkezik, amelyet mellvédek kötnek össze. Később két loggiával is kibővült. Védelmi funkcióját elvesztve a 16. századtól uradalmi kastéllyá alakult át. A Torrechiara kastélyt nem csak a monumentális megjelenése miatt érdemes felkeresni, hanem a páratlan freskói miatt is.

Parma utazás

Parma szállás