Firenze látnivalók

Firenze Európa egyik legnépszerűbb úti célja, az olasz reneszánsz bölcsője. Számos nevezetessége Olaszország legemblematikusabb látnivalói közé tartozik, ilyenek, mint Michelangelo Dávidja, a Ponte Vecchio, a Brunelleschi kupolája, vagy az Uffizi Galéria, amely Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma. A legfőbb látnivalók a város központjában találhatók, így akár gyalogosan is könnyen felfedezhetők.

Firenze legjobb látnivalói

Firenze Közép-Olaszországban található, és az ország egyik leglátogatottabb városa, évente tízmillió turista érkezik a világ minden részéből. Firenze Toszkána (Toscana) régió központja, a fő vasútvonal mentén fekszik, így az ország különböző pontjairól könnyen elérhető, akár északról Bologna felöl, amely csak 100 km távolságra van, vagy nagy sebességű vonatokkal másfél óra alatt akár Rómából is, de naponta sok vonat közlekedik Pisa irányából is.

Firenze látnivalók

Firenze a reneszánsz szülőhazája

A várost még időszámításunk előtt 59-ben Julius Cesar alapította Florentina néven, és a természeti adottságai, termékeny földje miatt a római csapatok számára kiemelt jelentőséggel bírt. A középkorban önálló városállam lett, majd a 13. században vezető pozíciót ért el a többi városállammal szemben. A reneszánsz idején, a bankárcsaládok támogatása révén szellemi és kulturális központtá lépett elő. A Mediciek három évszázadon át uralták Firenzét, és később már Toscana jelentős részét is. A történelmi belvárosa része az UNESCO Világörökségnek, és 1986-ban Európa Kulturális Fővárosa volt.

Piazza Doumo

A Piazza Doumo téren koncentrálódnak Olaszország legnagyobb művészeti kincsei. Itt található a katedrális komplexum, amelyet Santa Maria del Fiore-székesegyháznak hívnak, amely Firenzei Dóm-ként (Doumo Firenze) ismert.

Piazza Doumo Firenze

Brunelleschi kupolája és a Santa Maria del Fiore-székesegyház

Firenze templomai nem csak templomként nevezetesek, hanem a művészeti helyszínként is szolgálnak, és egy részük ma múzeumként működik. Santa Maria del Fiore-székesegyház és a Brunelleschi-dóm Firenze monumentális építészeti alkotása, az épületcsoport (templom, katedrális, harangtorony, keresztelőkápolna) egyben a város legfelkapottabb látnivalója. A firenzei Dóm a keresztény világ egyik legnagyobb temploma, létrehozásában a legtöbb jelentős reneszánsz művész is részt vett, így Donatello, Giotto, Michelangelo és Ghiberti. A terrakotta színű kupola már messziről is jól látható, a 107 m-es magasságával Firenze legmagasabb épületének számít. Habár az olasz templomok belsejére a túldíszítettség jellemző, a dóm belseje ezeknél jóval egyszerűbb. A kupolába 463 szűk, egyben meredek lépcső vezet fel.

Firenzei Dóm

A katedrális teraszai nyitva állnak a látogatók előtt. A mellékhajók tetejének magasságában találhatók, és egy összefüggő, márványkorláttal díszített, konzolokon álló galériából állnak. És ideális a kupola, a központi homlokzat rózsaablakai, és a harangtorony közelről való megfigyelésére.

A mellette álló harangtorony (Campanile) szintén pazar kilátást kínál, ide 414 lépcső megmászásával juthatunk fel. A székesegyház ingyenesen látogatható – zárva vasárnaponként és vallási ünnepnapokon -, de a komplexum többi látnivalójának megtekintéséhez jegyvásárlás szükséges. A belépőjegyek online is megvásárolhatók a https://operaduomofirenze.skiperformance.com/it/negozio#/it/acquista?bookable_y_n_a=a weboldalon. Mivel a látnivalók különböző időpontban, illetve szezonálisan eltérő nyitvatartással üzemelnek, látogatás előtt érdemes előzetesen tájékozódni a https://duomo.firenze.it/it/home#times oldalon.

Firenzei Dóm

Piazza della Signoria

A Piazza della Signoria egy szabálytalan alakú tér, anno a reneszánsz Firenze hatalmi központja volt, és a társasági élet színhelye a középkor óta. A teret pompás szobrok díszítik, például a Perszeusz a medúza fejével, a Neptun-kút, vagy Michelangelo Dávid szobrának a másolata. Számos ikonikus látnivaló található itt, mint az Uffizi Képtár, a Vecchio palota.

piazza della signoria Firenze

Vecchio palota

A téren található a Palazzo della Signoria néven is ismert palota, amely Firenze egyik legpompásabb látnivalója, egyben jól szemlélteti, hogy milyen pénzügyi és gazdasági hatalommal rendelkezett a Medici-család a 14-16. században. A palota és a torony nyitva áll a látogatók előtt, nagyjából másfél órás időtartamot vesz igénybe a helyszínek, a pazar berendezésű szalonok, és a torony bejárása. A helyszín múltja jóval korábra nyúlik vissza, mivel ásatások során a palota alatt egy első századi római színház maradványait és a város ősibb műtárgyait tárták fel.

Vecchio palota Firenze

Uffizzi Palota és Képtár

Az Uffizzi Palota és Képtár (Gli Uffizi) a világ egyik legkiemelkedőbb művészeti múzeuma, és a legsokoldalúbb gyűjteménnyel (festmény és szobor) rendelkezik. Ugyanakkor nem csak művészettörténeti szempontból jelentős, hanem egyben a város egyik legfontosabb turisztikai nevezetessége. Leghíresebb alkotása a Vénusz születése c. festmény, amely Botticelli a világhírű alkotása (1482-1483). A festményeket látva egyértelmű, hogy a 14. és 16. századi firenzei festők milyen hatással bírtak, és hogyan formálták át a nyugati művészet arculatát. Az olasz és a firenzei gyűjtemény mellett számos külföldi alkotás is látható. Az Arno folyó mentén található épület egyike volt a híres Medici palotáknak, és a bankár család magángyűjteménye volt. A nyolcszögletű Tribuna kifejezetten Fancesco I de’ Medici legértékesebb ékszereinek és festményeinek kiállítására létesült, leghíresebb látnivalója a közepén álló klasszikus márványszobor a Medici Vénusz. A Medici-család nagy pártfogói voltak a művészeteknek. A gyűjteményt az utolsó örökös hagyta a városra 1743-ban, azzal a feltétellel, hogy Firenzében kell az alkotásoknak maradniuk. A galéria önállóan, és vezetett túra keretében is látogatható, és érdemes arra készülni, hogy a turisztikai szezonban hosszú várakozásra kell a bejutásnál számítani. A részletes nyitvatartás, és az online jegyvásárlás miatt érdemes a hivatalos weboldalon https://www.uffizi.it/ tájékozódni.

Firenze Uffizi Palota és Képtár

Ponte Vecchio

A Ponte Vecchio Firenze egyik legfelkapottabb látnivalója. A híd építésének egyrészt az volt a célja, hogy az Arno folyó két oldalát összekösse, másrészt a Mediciek igényeinek megfelelően a Pitti-palotában lévő lakásaiktól biztosított könnyű átkelést a Palazzo Vecchio-ban lévő irodáikhoz. A boltívek tetején különböző üzletek, főként hentesboltok, iparosok üzletei álltak, ma ékszer és ötvös üzletek találhatók.

Ponte Vecchio Firenze

Pitti-palota

Az Arno folyó másik oldalán található a Pitti-palota (Palazzo Pitti), amely egyike a legnagyobb firenzei palotának, és a Mediciek számos kincsét és gyűjteményét őrzi. Három dinasztia palotája volt, az első tulajdonos Pitti firenzei bankár volt, később a Mediciek hercegi rezidenciája lett, majd a későbbiekben két dinasztia – Habsburg- Lotaringiai-ház, és a Savoyai-házból származó királyok lakhelye volt. A Pitti-palotában összesen 5 múzeum található, például a nagyhercegek kincstára, a Jelmez- és Divatmúzeum. Nem csak a császári és királyi apartmanok bútorozott szobái, hanem a festménygyűjtemény (Nádor Galéria) miatt is érdemes felkeresni, hiszen Itália egyik legszebb olasz festménygyűjteményének ad otthont. A Habsburg- Lotaringiai család udvari kápolnája (Nádor Galéria) és az Orosz Ikonok Múzeuma is a kihagyhatatlan látnivalók közé sorolható. A Pitti-palota hétfők, dec.25, és jan.1. kivételével tart nyitva 08:15-18:30 óráig. Érdemes kombinált jegyet vásárolni (Pitti+Boboli), amelynek ára 10 €.

Pitti-palota Firenze

Vasari folyosó

A Vasari folyosó (Corridoio Vasariano) egy újonnan kialakított folyosó, és múzeum a város felett, amely az Uffizi-től a Boboli kertekig visz, és a közelmúltban újult meg. Az Uffizi földszintjéről indul, – áthalad a Ponte Veccihio felett – át az Arno folyón egészen a Pitti-palotáig és a Boboli kertekig. A folyosó speciális belépőjegy megváltásával látogatható.

Boboli kertek

A Pitti-palota mögött található Boboli kerteket (Giardino di Boboli) a 16. században építették a Mediciek számára Tribolo és Pericoli tervei alapján, amely az első és egyben remek példája az olaszos stílusú teraszos kerteknek. Összesen 45 ezer m2 területen terül el, része az UNESCO Világörökségnek. Nevezetes látnivalója a Buontalenti által készített cseppkövekkel díszített mesterséges barlang (Grotta del Buontalenti), amelynek ékessége a Giambologna által készített Vénusz szobor. A park több (4) bejáraton keresztül közelíthető meg, a Forte di Belvederbe a kert délkeleti feléből lehet eljutni. Itt található az elegáns Kaffeehaus, amelynek teraszáról csodálatos panoráma látható. Az amfiteátrum a 17. századi átalakítások nyomán jött létre, és a középpontjába egy nagy római medencét és egy egyiptomi obeliszket helyeztek el. A Boboli kertek látogatása fizetős, de a jegyár tartalmazza a Villa Bardini kertjének, valamint a Porcelánmúzeumnak látogatását is. A park nyitvatartása egész évben változó, a részletes nyitvatartás, és online jegyvásárlás miatt érdemes a hivatalos weboldalon https://www.uffizi.it/ tájékozódni.

Firenze Boboli kertek

Firenze szállás

Firenze szállodák

Firenze szervezett programok