Cinque Terre látnivalók Manarola

A Cinque Terre az öt tengerparti falu Olaszország egyik legfestőibb területe, a színes házak a meredek sziklák tetején állnak, ahonnan bámulatos panoráma nyílik a tengerre. Monterosso a legnagyobb, és az öt faluból az egyetlen, amelyik tengerparti sétánnyal és széles homokos parttal rendelkezik. Vernazza a legtöbbet fényképezett, és a legismertebb. Riomaggore a legjobb választás a naplemente megtekintésére. A Cinque Terre akár egy nap alatt is felfedezhető, de tökéletes nászúra, romantikus nyaralásra egyaránt, és ideális azok számára, akik kedvelik az aktív kikapcsolódást.

Cinque Terre legjobb látnivalói

A Cinque Terre (Öt föld) az egyik legfelkapottabb úti céllá vált az elmúlt években, egy festői tengerparti terület. A Ligur-tenger keleti partja mentén található Levanto és La Spezica között. Az öt falu a késő középkorból származik, és 1997 óta, mint kulturális táj a Cinque Terre és a Cinque Terre Nemzeti Park az UNESCO örökség része. A falvak akár egy nap alatt is felfedezhetőek, sűrű úthálózat köti össze őket, akár vonattal, vagy hajóval – Cornilla kivételével, amely tengeren nem érhető el.

Cinque Terre falvai

Monterosso

Monterosso a legnagyobb falu, és egyben a legtöbb szolgáltatással, szállással, valamint mediterrán növényekkel szegélyezett tengerparti sétánnyal rendelkezik. Ideális kisgyerekes családoknak, valamint a mozgásukban valamelyest akadályozottabb utazók számára, mivel kevesebbet kell lépcsőzni, és a vasútállomást, vagy a parkolót is könnyebb megközelíteni. A hajók is Monterosso kikötőjéből indulnak. A falut egy alagút osztja ketté, régi és új városrészre (Fegina), a vasútállomás is az utóbbiban található. A tengerpartja a Cinque Terre egyik legszebb strandja, főként fizetős szakaszok találhatók. Ingyenes strandok a Poriglione (Feginában), a vasútállomás előtt (Fegina szabadstrand), valamint a II Gigante strand – kavicsos homokos strand, amely a Fegina sétány végében az Óriás szobra (1910) alatt található. A 14 m magas szobor Neptun istent ábrázolja. A legfontosabb látnivalók a szűk ligur sikátorokból álló történelmi központja, ahol számtalan étterem, kézművesbolt, ajándékbolt is található. A tengerparton összesen 13 egykori megfigyelő torony áll, a 16. századi Aurora torony a Kapucinusok hegy tövében található. Érdemes felkeresni, mivel egy fantasztikus kilátást nyújtó étterem található benne. A falu régi részén lévő kikötőnél lépcső vezet fel a Kapucinusok szentélyébe, és a San Francesco d’Assisi szoborhoz, amely Monterosso kihagyhatatlan látnivalóinak egyike, hiszen igazi képeslapra illő látványt nyújt: egyrészt a Monterosso-öbölre, és a távolban Vernazzára, és a másik irányban Fegina terület hosszú homokos partszakaszára.

Montessoro

Vernazza

Vernazza a Cinque Terre kihagyhatatlan látnivalók egyike, ahol minden a közelben található alig pár lépésre egymástól. Kis sikátorok (carrugi), templomok, üzletek halmaza, ahol ligur stílusú színes házak sorakoznak. A kis kikötője alatt található a főtér, a Piazza Guglielmo Marconi, amely ideális egy italra, vagy vacsora elfogyasztására. A közelben található a 13. századi erődítmény a Doria kastély, amelynek hengeres tornyából pazar panoráma nyílik a többi falura, és a tengerre. Ma a kastély egy múzeumnak is otthont ad. A faluban 2 strand található, a kis kikötőben lévő strand homokos, és gát veszi körül, a mólón lehetőség van a törülközőket leteríteni. A másik strand távolabb a Via Róma főút mögött található a barlang mögött, amely kavicsos-homokos-sziklás strand.

Vernazza

Manarola

Manarola kedvelt település, az egyik legromantikusabb és legbájosabb Cinque Terre egyike, szerepel a legszebb olasz falvak listáján. Az ősi falu egy hetven méter magas sziklára épült, szintén színes házakkal rendelkezik. Főtere a Piazza Capellini. Főbb látnivalói a középkori bástya maradványa, valamint a San Lorenzo templom (1338), amely ligur gótikus stílusú, és egy gyönyörű rózsaablak díszíti. A harangtornya egy ősi torony alapjaira épült. Bár Manarolának nincsen strandja, de a város alatti sziklán a kikötő közelében lévő sziklás csipkézett partszakasz ideális búvárkodásra, úszásra. A közkedvelt Via dell’Amore útjából csak az első 200 méter van nyitva, a többi szakasz évek óta le van zárva egy földcsuszamlás miatt. Az útvonalat várhatóan 2024-ben nyitják meg újból.

Manarola

Corniglia

Corniglia falu egy kb. 100 méter magas sziklás hegyfokon található. Az egyetlen Cinque Terre, amely nem a tengerparton van, ráadásul az eléréséhez a 377 lépcsőfokból álló Lardarina lépcsőt is meg kell mászni – illetve az állomásról induló transzferbusszal közelíthető meg. Egy bájos falu, pasztellszínű házai a kis sikátorokban, carrugikban helyezkednek el. Vernazza és Corniglia között található a Cinque Terre leghíresebb túraösvénye, amelyen másfél óra alatt érhető el, útközben csodálatos panoráma nyílik Vernazza kikötőjére.

Corniglia

Riomaggiore

Riomaggore a ligur tradíciók szerint festett házaival, és a kis kikötőjével a legjobb választás a csodálatos naplemente átélésére. A Cinque Terre legdélebben fekvő faluja, a története a 7. századba nyúlik vissza, a sziklás meredek területen álló élénk színű házak 2-3-4 emeletesek. A természeti adottságok, és a betolakodók elleni védelem miatt minden ház kétbejáratú: az egyik elöl található, míg a hátul lévő kijáraton a magasabban fekvő utca felé lehet közlekedni. A történelmi városrészben rengeteg bár és étterem található, és éjjel nappal nyüzsög. A legszebb panorámát nyújtó szállások a móló közelében találhatók. Főbb látnivalója a dombtetőn álló Riomaggiore-kastély (1260), amely egykor védelmi célokat szolgált, az 1340-be épült San Giovanni Battista templom, amely neogótikus stílusú, vagy a San Lorenzo templom, amely 9. századi rózsa alakú ablakkal rendelkezik. Riomaggiore strandja kavicsos, és köves, gyalogosan a falu vasútállomásától pár perces gyaloglással érhető el, a Cinque Terre-re közlekedő hajók dokkolójának közelében található.

Riomaggiore

Cinque Terre megközelítése

A Cinque Terre-hez a pisai repülőtér van a legközelebb, és Pisa Centrale-ból helyi vonatok közlekednek La Spezica, és Monterosso irányába naponta többször. Autóval Firenzéből 2,5 óra alatt (188 km), Pisa felöl 1,5 óra alatt (114 km) lehet megközelíteni.

Tippek Cinque Terre látogatására

Mivel az időjárás egész évben kellemes bármikor alkalmas akár pár napos nyaralásra. A nyári forróság miatt túrázni tavasszal és ősszel a legideálisabb, viszont a tenger még szeptember végén, október elején is kellemes – és nem kell olyan zsúfoltságra sem számítani, mint a főszezon idején.

Vernazza

Cinque Terre Szállás

Mivel a falvakban számtalan meredek utca és lépcső van, azok számára, akiknek ez gondot okozhat- érdemes alaposan átgondolni a szállásfoglalást, és a falvak kevésbé meredek, sík részein szállást keresni. Illetve jó választás megszállni La Spezia vagy Monterosso faluban és a falvakat tengeren végiglátogatni.

Cinque Terre szállás

Cinque Terre szervezett utazás – szervezett programok