Bologna FC

A Bologna Football Club 1909, közismert nevén Bologna egy olasz profi labdarúgóklub, amely az Emilia-Romagna tartománybeli Bolognában, a Serie A-ban, az olasz labdarúgás legmagasabb osztályában játszik. A klub eddig hét bajnoki címet nyert az élvonalban, két Coppa Italia-győzelmet és egy UEFA Intertotó-kupát.

Az 1909-ben alapított Bologna alapító tagja volt a Serie A-nak, és az 1930-as évek végén számos bajnoki címet nyert. A klub 1964-re adta fel minden bajnoki dominanciáját, amikor is a mai napig utolsó bajnoki címét nyerte. Az 1970-es években két Coppa Italia-címet nyertek, majd a 20. század második felében a kiesés ellen küzdöttek. A Bologna a 2000-es évek elején és a 2010-es években többször is tulajdonost váltott a pénzügyi rossz gazdálkodás miatt, majd később egy Joey Saputo által vezetett kanadai konzorcium égisze alatt stabilizálódott.

A Bologna 75 Serie A-szezonban vett részt, ami a kilencedik legtöbb az olasz labdarúgás történetében. A klub 1927 óta játszik a Stadio Renato Dall’Ara stadionban, amely a tizedik legnagyobb stadion a Serie A-ban a befogadóképesség alapján.

Olasz bajnokság tabella: FociTipp.net