Bologna építészete

Bologna a hetedik legnagyobb olasz város, közel 400 ezer lakossal. Emilia-Romagna régió székhelye. Talán kevésbé ismert Magyarországon a turisták, kirándulók előtt, de Bologna látnivalók tekintetében egyáltalán nem szűkölködik kincsekben. A város hosszú és gazdag történelemmel rendelkezik, bizonyítékok vannak arra, hogy már az i. e. 10. században éltek itt emberek. Az etruszkok, a kelták és a rómaiak is megszállták a város mai területét, majd a rómaiak i. e. 189-ben alapítottak egy Bononia nevű települést.

Bár Bologna tengerpart tekintetében elég messze van a tengertől, mégis kereskedelmi és kulturális központ lett, és ami a legfontosabb, igazi művészeti fellegvár. A látnivalók Bologna környékén annak köszönhetően alakultak ki, hogy a 14. és 15. században Bolognát egy sor befolyásos család uralta, akik lenyűgöző középületeket és magánpalotákat építettek. A 16. században Bologna a Pápai Állam része lett, és erre az időszakra tehető, hogy némileg visszaesett fejlődésének lendülete. Észak Olaszország látnivalók tekintetében azonban ki nem hagyható hely, annyi csodálatos látnivaló és kulturális élmény vár itt az emberre – elég Bologna Centrale látnivalóira gondolni.

Silvia Sultés, PR Ügyfélkapcsolati Igazgató ezt osztja meg Bolognáról: „Bologna nemcsak kulináris, művészeti és kulturális örömöket kínál, hanem széles választékot nyújt szórakozás terén is. Amikor szemlátomást elfáradok a városnézésben, gyakran próbálok szerencsét a helyi kaszinókban. Bolognában található számos ilyen intézmény, például a Bilionaire Palace, amely kiváló választás erre a célra. Ez a kaszinó játékszobákkal, étteremmel és bárterasszal rendelkezik, így a szerencsejáték rajongói megtalálják a legkedveltebb játékokat itt vagy más hasonló helyeken.”

Bologna építészeti és művészeti remekei

Visszatérve a városra, Bologna látnivalók tekintetében tényleg rengeteg érdekességet kínál. Ugyan Bologna tengerpart nincs (a város elég messze van a tengertől), de remek kindulópont a város felfedezéséhez a Piazza Maggiore, amely kvázi a Bologna Centrale, a főtér. Van itt bőven látnivaló és történelmi épület, köztük a Basilica di San Petronio és a Palazzo Comunale. És hogy mi a város igazi jelképe? A Két torony Bologna egyik olyan helye, amelyet minden turista felkeres, ez a látogatók kedvelt látványossága.

A magasabb torony, a Torre degli Asinelli megmászható, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a városra. De a sort lehet folytatni bőségesen, mert Észak Olaszország látnivalók tekintetében dúskál a kincsekben, így Bologna is tele van építészeti csodákkal. A Basilica di San Petronio a város legnagyobb temploma és a gótikus építészet lenyűgöző példája. Az előbb említett Piazza Maggiore téren található, és ingyenesen látogatható.

Azt elfelejtettük írni, hogy Bologna városa igazi egyetemi város, közel 100 ezer hallgatója van a város egyetemének. Ehhez kapcsolódik az Archiginnasio épülete, amely egy történelmi épület, amely egykor a bolognai egyetem főépülete volt. Ma a Városi Könyvtárnak és az Anatómiai Színháznak ad otthont. Nézelődhetünk még tovább, ott van például a Santo Stefano.

Ez egy hét templomból álló komplexum, a város egyik legkülönlegesebb és legérdekesebb látnivalója. Az 5. századból származik, és lenyűgöző története van. Pontosan ezért érdemes nem csak nézni, hanem tudni is – tehát gyűjtsünk információkat, hallgassunk előadásokat és máris jobban fogjuk értékelni ezeket a csodákat. Látnivalók Bologna környékén is vannak, de a város szívében található egy fantasztikus történelmi piac, amely remek hely a helyi ételek és borok kóstolására. Közel 1000 éves, úgyhogy ennek megfelelően közelítsünk hozzá. És akkor még csak épületekről ejtettünk szót, múzeumból is rengeteg van a városban.

Csak felsorolás szinten megemlíthetjük a

  • Nemzeti Művészeti Galériát,
  • a Modern Művészetek Múzeumát
  • a Bolognai Történeti Múzeumot.

Bologna művészet

Mindegyik egyedülálló és gyönyörű látnivaló, ha pedig csak sétálgatunk a városban, gyönyörködhetünk a híres oszlopcsarnokokban is, amelyek a város utcáit szegélyező fedett részek. És miközben itt üldögélünk és nézelődünk, egy kicsit szusszanhatunk is más jellegű szórakozással.

Konkluzió

Bologna tehát egy nagyszerű hely akkor is, ha csak pár napot akarunk elidőzni itt és Észak Olaszországot járjuk be, de akkor is, ha akár 2-3 hétre keresünk programot. Mert a múzeumokon és épületeken túl van itt bőven kulturális élet és rendezvény is. Időjárás szempontból a tavasz és az ősz a legjobb a látogatásra, a szállások tekintetében pedig bőségesen van választék, elhelyezkedéstől, pénztárcától és igényektől függően.

A városba sokféle módon el lehet jutni, például a nagy nemzetközi buszhálózatok segítségével, de még autóval sem annyira reménytelen a távolság Magyarországról. A közeli nagyvárosokba és magába Bolognába is van repülőjárat is, szóval még az az opció is megvan, főleg, hogy már alig pár tízezer forintért szerezhetünk repülőjegyeket is. Úgyhogy a magyar utazóknak csak azt tudjuk javasolni, hogy ha Olaszország felé gondolkodnak következő kirándulásuk alkalmával, akkor Bolognát semmiképpen ne hagyják le a listájukról. Nem csak egy nyüzsgő egyetemi város, de művészeti és kulturális epicentrum is.

Fotók: unsplash.com