Palazzo Ducale Modena

Ha az Este család nem uralkodott volna ott, Modena ma egészen másképp nézne ki. Minden bizonnyal nem létezne a fenséges hercegi palota (Palazzo Ducale), amely ma a város katonai akadémiájának ad otthont.

A sassuolói hercegi rezidenciához hasonlóan a modenai palota is I. Francesco d’Este parancsára épült. Őt gyakran az „Este reneszánszának főszereplőjeként” emlegetik, mivel központi szerepet játszott abban, hogy a hercegség fővárosát Ferrarából 1598-ban Modenába helyezték át.

Francesco építészeti munkák sorát kezdeményezte azzal a céllal, hogy Modenát nevéhez méltó várossá tegye. És ez teljes mértékben sikerült is neki, hiszen a modenai hercegi palota valóban a barokk építészet kiemelkedő példája.

Az új Este-udvar építése 1634-ben kezdődött Bartolomeo Avanzini tervei alapján, és állítólag maga Bernini is hozzájárult a projekthez.

Mielőtt belépne a Cortile d’Onore épületébe, szánjon egy percet arra, hogy megnézze az impozáns homlokzatot és a márványt, amelyen az Este-sasok díszelegnek. Ha már bent van, bebarangolhatja az Appartamento di Stato szobáit és azok pazar díszítését. Ne hagyja ki a Salone d’Onore-t Marcantonio Franceschini freskóival, és a csillogó Salottino d’Oro-t sem.