Bologna

Bologna a tornyok városaként is ismert, érdemes a tornyok egyikéből gyönyörködni a városra nyíló panorámában. Egyik legnépszerűbb nézőhely az Asinelli-torony, és a dombtetőn álló San Luca szentély, ahová a világ leghosszabb fedett sétányán keresztül sétálhatunk fel.

Bologna az Adriai-tengertől nyugatra fekszik változatos természeti környezet dombos hegyvidékek a Pó-síkság határolja, szubkontinentális éghajlata miatt a nyarakat forróság és pára jellemzi, azonban a kora tavasz és ősz kiváló alkalom a felkeresésére, egyrészt kisebb a tömeg, másrészt a remek gasztronómiai fesztiválok miatt.

Legjobb nézőpontok Bolognára

Bologna Torre Aninelli

A világhírű olasz városokkal ellentétben mint például Róma, vagy Firenze, ahol az egyes épületek fontosabbak, mint maga a város elrendeződése, és vizuálisan is uralják a teret, addig Bolognában a legimpozánsabb reneszánsz, és barokk paloták is szervesen illeszkednek a középkori városszerkezet koncepciójába. A város másik elnevezése a la rossa  (a vörös) is könnyebben megérthető bizonyos magasságból.

Torre Asinelli

Bologna Két Torony

Bologna óvárosa gyakorlatilag a középkor óta változatlanul őrzi arculatát, legismertebb látnivalói a Piazza Maggiore, és a máig befejezetlen Basilica di San Petronio, vagy a teret határoló hatalmas paloták. Bolognát a tornyok városaként is emlegetik, érdemes a város terrakotta cseréptetőit felülről is megtekinteni. Jó választás a 498 lépcsővel rendelkező Asinelli-torony, ahonnan teljes panoráma nyílik a főtérre, a kisebb Garisenda-tornyra, valamint a környező vidékre. Bologna egykor kiterjedt csatornákkal rendelkezett, a máig fennmaradt kis csatornája a Két toronytól északra haladva csodálható meg.

Basilica di San Petronio

A közelmúltban nyitották meg a bazilika teraszát, amely szintén lenyűgöző panorámát nyújt a városra. A terasz a bazilika hátsó része felöl közelíthető meg, a belépésért 3 eurót kell fizetni.

Santuario di San Luca templom

Santuario di San Luca

Az Asinelli-torony mellett a Santuario di San Luca templomból nyílik, amelyet a 12. században kis remeteségi helyként alapítottak. A dombon álló San Luca szentély a helyiek számára is a legkedveltebb helyek közé tartozik. A  bolognesiek nagy események előtt gyakran tesznek fogadalmat a sétára, különösen az egyetemisták: „megígérem, hogy felmegyek San Lucába, ha sikeres vizsgát teszek!” A tetőtérbe keskeny csigalépcső vezet fel, akár gyalogosan, a központból 50 perc alatt juthatunk az árnyas Portico San Luca 666 íve alatt, vagy a San Luca Express turista vonattal közelíthető meg, amely a főtérről indulva érinti az óváros főbb látnivalóit. Bologna szerte a portico, az árnyas fedett sétány építésének nagy hagyománya volt, szinte minden épülethez csatlakozik. Ezek a vonzó boltívek a középkorban fából készültek, egyrészt az életteret növelték, másrészt kitűnő védelmet a tűző nap ellen.

Bosco-i Piazzela di San Michele

Nézőpont Bosco-i Piazzela di San Michele

Bologna központjától távolodva a legnépszerűbb nézőpont a Bosco-i Piazzela di San Michele-ből nyílik. A domb magaslatán lévő egykori erődöt stratégiai szempontból a város védelmére használták, az építészeti komplexum az egyik legrégebbi bolognai vallási központ, templom és kolostor is egyben. A belvárosból a Via Rizzolitól helyi járattal (30-as busz) is megközelíthető.