Le Due Torri

Bologna, az Észak-Olaszországban található Emilia-Romagna régió élénk és történelmi fővárosa, a világ gasztronómiai fővárosának is számít. Azok számára, akiket a történelem, a kultúra és az ízletes konyha érdekel, Bologna az olasz városok közül is kiemelkedően ajánlott úti cél. A város a híres porticós utcáiról, melyek alatt sétálva megóv a napfénytől és esőtől, szintén ismert.

A Gasztronómiai Színtér

Bologna konyháját nem véletlenül nevezik a világ egyik legfinomabbjának. Ha itt jár, feltétlenül kóstolja meg a hagyományos ragut, melyet helyi lasagne vagy tagliatelle tésztával tálalnak. A mortadella kolbász, egy másik helyi kedvenc tökéletesen illik a friss ciabatta kenyérhez. Bologna legjobb éttermei között találhatjuk a „Trattoria Anna Maria”-t vagy a Diana éttermet, ahol az autentikus bolognai ízeket élvezhetjük leginkább.

Piazza Maggiore

A Piazza Maggiore Bologna szívében helyezkedik el, és nemcsak a város történelmi és kulturális középpontjának tekinthető, hanem fontos múlttal is rendelkezik. A tér létrehozása 1200 körül kezdődött, amikor az önkormányzat házakat és földeket kezdett megvásárolni egy olyan tér létrehozásához, amely egyrészt képviselte az önkormányzati intézmény jelentőségét, másrészt összehozta a város különböző tevékenységeit. Csak 1945-től kezdve kezdték hivatalosan a jelenlegi néven, Piazza Maggiore-ként ismerni a teret és a közvetlen környezetét. A tér körüli épületek lenyűgözőek, és a híres Neptunusz-szökőkút is itt található. A látogatók a Piazza Maggiore-n élőzenét hallgathatnak, felfedezhetik a helyi piacokat, vagy egyszerűen csak élvezhetik a napot a történelmi környezetben.

San Petronio Bazilika

A San Petronio Bazilika Bologna egyik legmeghatározóbb műemléke, melyet a város védőszentjének, San Petroniónak szenteltek. A bazilika a Piazza Maggiore-en található és ez a legnagyobb és legfontosabb templom Bolognában. Az építése 1390-ben kezdődött Antonio di Vincenzo felügyelete alatt. Monumentális építészeti stílusával és lenyűgöző belső tereivel az olaszországi bazilikák között is kiemelkedik. A belső rész, melyet különböző korszakokban fejeztek be, három hajóból áll, melyek huszonkét kápolnára nyílnak, amelyeket olyan művészek dekoráltak, mint Francesco Francia, Lorenzo Costa, Parmigianino és Donato Credi. A bazilika büszkélkedhet a világ leghosszabb beltéri meridián vonalával, ami 66,8 méter hosszú. A belső freskói és az impozáns orgona is érdemesek a figyelmünkre. Ha Bolognában jár, nem szabad kihagyni ezt az elképesztő műemléket.

Bolognai Egyetem

A Bolognai Egyetem 1088-as alapítása óta hallgatóközpontú módon működik, és a jelenkori társadalom igényeihez igazodó, változatos kurzuskatalógust kínál. Több, mint 250 képzési programmal büszkélkedhet 31 tanszékén és 5 iskolájában. Ezen túl, az egyetem mélyen elkötelezett a fenntartható fejlődés mellett, és aktívan hozzájárul az ENSZ 2030-ig szóló menetrendjében szereplő 17 fenntartható fejlődési cél eléréséhez. A Bolognai Egyetem elég nagy, és fárasztó lehet körbejárni, szóval talán jól jönne néhány tevékenység, amely utána ellazítja az agyat. Bologna gazdag kultúrájába való elmerülés kiváló módja annak, hogy kikapcsolódjunk a város és az egyetem felfedezése után.

Universita di Bologna

Bologna éjszakai élete és szórakoztató programjai

Bologna éjszakai élete lenyűgöző kavalkádja a hagyományos és modern elemeknek. A város szívében található bárok és klubok mellett, ahol élő zenére táncolhatnak az emberek, a kaszinók is népszerű találkozási pontokká váltak. Az emberek a hangulatos kaszinókban keresik az izgalmat és a kikapcsolódást. Ugyanakkor az utóbbi időben egy új trend is megjelent: az online kaszinók iránti növekvő érdeklődés. Ezen belül is kiemelkedik egy ismert magyar online kaszinó, ami a hagyományos kaszinó élményt hozza el az embereknek közvetlenül az otthonuk kényelméből. Bologna tehát mind a fizikai, mind az online térben pezsgő éjszakai élményeket kínál.

Kirándulások Bolognából

Bologna ideális kiindulópont az Emilia-Romagna régió felfedezéséhez. Modena és Parma mindössze egy rövid utazásra vannak a várostól, és mindkettőt érdemes felkeresni. Modena az aceto balsamico (balzsamecet) hazája, míg Parma híres a parmezán sajtról és a prosciutto di Parma sonkáról. Mindkét város ízletes kulináris élményeket és lenyűgöző történelmi látnivalókat kínál a látogatóknak.

 

Magazin