Bizonyára neked is jól jönne, ha sikerülne sok pénzt nyerned, azonban a kérdés csak az, hogy vajon meddig tartana ez a pénz? A népszerű magyar internetes kaszinó oldalak, mint például a https://mr.bet/hu kaszinó, több ezer játékot kínálnak, amelyek között van olyan, amelynek a fődíja több ezer millió forint is lehet. A pénzt azonban nem csak megnyerni kell, hanem meg is kell tartani. Bármennyire is hihetetlenül hangzik, sokan ekkora összegeket is képesek elveszíteni, ha nem is rögtön, de akár már 5-10 éven belül. Ha tovább olvasol, akkor megismerhetsz néhány népszerű lehetőséget, amelyekbe azon szerencsés nyertesek fektették a pénzüket, akiknek sikerült a nyereményből egy egész életen át jól megélniük.

Ingatlanbefektetések

Az ingatlanbefektetések továbbra is rendkívül népszerűek Magyarországon, annak ellenére is, hogy az utóbbi években jelentős visszaesés volt tapasztalható az ingatlanpiacon a magas hitelkamatok és a reálbérek csökkenése okán. Sokan az ingatlanra tulajdonképpen kockázatmentes befektetésként gondolnak, azonban ez nem teljesen igaz, mivel kockázat mindig, mindenben van, azonban az ingatlanok valóban alacsony kockázatú befektetési lehetőséget nyújtanak. Egy jó állapotú, jó helyen lévő ingatlant jó eséllyel mindig ki lehet majd adni, hiszen az embereknek kell valahol lakniuk.

Ezzel párhuzamosan egy jó állapotú ingatlan értéke jellemzően folyamatosan nő is az infláció miatt, így a tulajdonos egyszerre két oldalról is haszonhoz juthat. Egyre népszerűbb Magyarországon a felújítandó ingatlanokba való befektetés is, hiszen egy jó áron megvásárolt leromlott állapotú lakás értéke a felújítás után akár a többszörösére is nőhet.

Állampapírok

A magas infláció miatt a különféle inflációkövető állampapírok nagyon népszerűek voltak idehaza az utóbbi időben. Ezek az értékpapírok rendszeresen 10 százalék feletti hozamot biztosítottak, sőt, a hozam esetenként az évi 20 százalékot is megközelítette. Ez persze hosszútávon nem igazán fenntartható, így ezek a kiemelkedő lehetőségek egyre inkább visszaszorulnak. Ennek ellenére az állampapír továbbra is jó üzlet.

Magyarországon az állampapírokkal a következő években is simán el lehet majd érni 5-10 százalék közötti hozamokat, amely egyáltalán nem számít rossznak a pénzpiacon. Különösen úgy nem, hogy az állampapír valóban kockázatmentes befektetés, hiszen az állam mindig tud pénzt nyomtatni, így az egyetlen kockázatot az infláció jelenti. Az sem elhanyagolható persze, hogy ez egy teljesen passzív befektetési forma, vagyis egyáltalán nem kell rá se időt, se energiát szánni, egyszerűen csak le kell kötnöd a pénzedet.

Részvények

A részvények nem túl népszerűek Magyarországon, elsősorban azért, mert egyrészt kevés a hazai részvénypiaci befektetési lehetőség, másrészt az emberek bizalmatlanok a részvénypiaccal kapcsolatban. Külföldi részvényekbe sokan nem mernek fektetni, vagy nem is tudnak a nyelvtudás és a technikai ismeretek hiányában. Pedig ma már számos internetes platform kínál lehetőséget arra, hogy akár már egy 5 perces gyors regisztráció után hozzáférj a globális részvénypiacokhoz, kisbefektetőként is.

A részvényekkel az a legfőbb probléma, hogy nem csak nyerni, de veszíteni is sokat lehet velük. A részvénybefektetések a legalább alapszintű hozzáértés mellett állandó figyelmet igényelnek. Egy vállalat részvényeinek az értéke egy-egy jó vagy rossz hír hatására akár 10-20-30 százalékot is változhat egyetlen nap alatt. Általánosságban igaz szabály, hogy minél nagyobb és régebb óta működik egy cég, annál stabilabb a részvényeinek az árfolyama, és minél kisebb, minél frissebb cégekről beszélünk, annál kiszámíthatatlanabb lehet az árfolyam.

Kriptovaluták

A kriptovalutákról több évnyi pihenő után ismét sokat hallani. Újra lehet mesés meggazdagodásról szóló történeteket olvasni az interneten, miután a kriptó tokenek árfolyama az utóbbi időben ismét emelkedésnek indult. A probléma ezekkel a történetekkel azonban az, hogy mindig csak a dolgok jó oldaláról hallani. A szenzációs meggazdagodásokról mindig sokat olvasni, a hatalmas bukásokról azonban szinte soha. A kriptovaluták jelentik napjaink egyik leginkább kockázatos befektetését.

Hiába beszélünk egy ma már több, mint ezermilliárd dolláros piacról, a kriptovaluták piaca továbbra is gyerekcipőben jár. Nincsenek még kialakulva azok az intézményrendszerek, amelyek a részvények esetében stabilizáló hatást gyakorolnak. Senki nem igazán tudja továbbra sem, hogy miként kellene meghatározni egy kriptó token pontos értékét, mint ahogy sokszor az sem világos, hogy egy-egy adott történés miként fog hatni egy token értékére. Ennek megfelelően, ha kriptóba fektetsz akkor akár egyetlen év alatt is megtöbbszörözheted a pénzedet, de rossz esetben el is bukhatod az egészet.

Vállalkozás

Az eddigi befektetési formákban mind közös, hogy ezek többé kevésbé passzív befektetések, azonban természetesen aktív befektetésbe is tehetsz pénzt. Ilyen lehet például egy saját étterem, kocsma, kávézó, kisbolt vagy akár autókereskedés nyitása is. Ezek mind rendkívül jövedelmező üzletet jelenthetnek amennyiben jól átgondolt döntést hozol, hozzáértők segítségével és képes vagy betölteni egy valós piaci rést. Sajnos a legtöbben ötletszerűen egy jónak gondolt hirtelen felmerülő vételi lehetőség miatt kerülnek be ebbe a világba, amelynek sokszor csúfos kudarc a vége.

Sokan úgy csapnak fel például vendéglátósnak, hogy még csak a helyszínt sem mérik fel rendesen. Ha aktív befektetési formába kezdenél, akkor mindig kérd szakértő segítségét, aki felméri számodra a lehetőségeket és még az üzleti terved összeállításában is segíthet. Ha sikerül jó szakembert találnod és sikerül megragadnod egy tényleg jó üzleti lehetőséget, például egy valóban jó helyen lévő bejáratott kávézót át tudsz venni jutányos áron, akkor az generációkon keresztül megbízható bevételforrást biztosíthat a családodnak.

Magazin