Affiliate Marketing

Ha sok időt töltesz az interneten, akkor bizonyára te is találkoztál már az affiliate marketing kifejezéssel, amelynek nincs is igazán jó magyar fordítása. Az online világ tele van különféle hirdetésekkel, amelyek termékeket, szolgáltatásokat hirdetnek, mint például az online casino Vulkan Vegas játékok, azonban ezek többsége nem affiliate marketing. Sokan azért kezdenek el érdeklődni az affiliate marketing iránt mert az interneten találkoztak olyan emberekről szóló történetekkel, akik nagyon sok pénzt tudtak keresni ezzel. Ez egy igazán modern, bárhonnan és bármikor, saját időbeosztásban, online végezhető tevékenység, amellyel a legnagyobb profik milliókat kereshetnek, akár Magyarországon is. Fontos kihangsúlyozni, hogy akár Magyarországon is, mivel sokan nem veszik számításba azt, hogy ezekben a félig-meddig nemzetközi, online munkákban a legtöbbször sajnos hazánkban még mindig jóval kevesebb potenciál van, mint külföldön, egyszerűen azért, mert Magyarország kis ország, ahol az átlagembereknek jóval kevesebb pénzt van lehetőségük elkölteni, mint például az Amerikai Egyesült Államokban.

Ennek ellenére persze hazai környezetben is meg lehet élni affiliate marketingből, sőt, aki igazán ügyes és jó angol nyelvtudással rendelkezik, az dolgozhat eleve külföldi célközönséggel, amiből jóval magasabb bevételt is szerezhet. Ráadásul az affiliate marketinggel egyfajta mellékállásként, részmunkaidőben is meg lehet próbálkozni, így nem kell feladnod a rendes munkádat és mindent kockáztatnod. Legrosszabb esetben csak az idődet vesztegetted. Olvass tovább és tudj meg többet az affiliate marketing alapjairól!

Így Működik Az Affiliate Marketing

Az affiliate marketingnek sokféle formája és fajtája létezik, azonban a lényege igazából mindegyiknek nagyjából ugyanaz. Van egy megbízó vagy vevő, aki valamilyen szolgáltatást vagy terméket szeretne értékesíteni minél több ügyfélnek. Azért, hogy a terméke minél több ügyfélhez eljuthasson, hajlandó jutalékkal jutalmazni azokat a külsős személyeket vagy cégeket, akiken keresztül a vevők érkeztek. A jól működő affiliate marketingből mindenkinek csak előnye származik. Az eladó alacsony járulékos költségek mellett tud jelentős bevételnövekedést elérni, a vevőt közvetítő személy limitált energiabefektetéssel és tőke felhasználásával tud jelentős haszonra szert tenni, míg a vásárlókhoz könnyebben és gyorsabban eljutnak a legújabb és legjobb termékek.

Az affiliate marketingnek három fő fajtáját szokás megkülönböztetni, aszerint vizsgálva, hogy a vevőt közvetítő szereplő és a terméket vagy szolgáltatást árusító szereplő között milyen kapcsolat van. Ez a három a következő:

  • Független szereplő általi (unattached) Affiliate Marketing. A vásárlót közvetítő szereplő teljesen független a termék értékesítőjétől. A közvetítő a termék eladásából egyedül az értékesítő által fizetett jutalékon keresztül húz anyagi hasznot.
  • Kapcsolódó szereplő általi (related) Affiliate Marketing. A vásárló és a közvetítő üzleti érdekei valamilyen szinten összefonódnak. Például az értékesítő által tervezett és forgalmazott terméket a közvetítő gyárában gyártják, így neki is érdeke, hogy minél többre legyen belőle igény. A termék megnövekedett eladásai a jutalékon túl közvetett anyagi hasznot is hoznak a közvetítőnek.
  • Résztvevő szereplő általi (involved) affiliate marketing. A közvetítő közvetlen módon érintett a termék értékesítésében, fejlesztésében és gyártásában, például jelentős tulajdonrészt birtokol az értékesítő cégből. A termék megnövekedett eladásai a jutalékon túl közvetlen anyagi hasznot is hoznak a közvetítőnek.

Így Vágj Bele Az Affiliate Marketingbe

Aki próba szerencse alapján érdeklődik a téma iránt, az általában a független affiliate marketinggel kezdi, hiszen másra nincs is lehetősége. Már egy egyszerű Google kereséssel rengeteg lehetőséget találhatsz, amelyekben független affiliate marketing közvetítőket keresnek termékértékesítésre. A megrendelők lehetnek a termék konkrét forgalmazói vagy webshopok is, így az ajánlat egy konkrét termék mellett akár több megadott termékre is vonatkozhat. Ha jelentkezel és kiválasztanak, akkor általában egy linket vagy kódot kapsz. Ha egy vásárló a linken keresztül, vagy a kódodat felhasználva vásárol a termékből, akkor ezután te bizonyos összegű jutalékot kapsz.

Ezek a kódok biztos ismerősek lehetnek a számodra, hiszen amikor például különféle Instagram celebek “akciós” termékkódokat posztolnak az oldalukra, akkor valójában pontosan ilyen affiliate marketingről van szó. A kódot az adott szereplő nem azért posztolta, mert szeretné, ha minél több követője vásárolhatna 5-10 százalékos kedvezménnyel, hanem azért, mert ezek után a vásárlások után jutalékot kap. Ha elég követővel rendelkezel, akkor hasonlóval akár te is megpróbálkozhatsz.

Affiliate Marketing Kezdőknek

  1. Ha a téma felkeltette az érdeklődésedet, akkor néhány egyszerű lépést követve te is szerencsét próbálhatsz az affiliate marketing világában. A piac rendkívül telített, így csak keveseknek sikerül érdemi bevételre szert tenniük, azonban ezen kevés szerencsés ember számára ez nagyon kényelmes és egyszerű bevételforrásnak bizonyulhat. Kövesd az alábbi egyszerű lépéseket, ha affiliate marketinggel próbálkoznál:
  2. Keress rá az interneten bárki számára publikusan elérhető független affiliate marketing lehetőségekre. Ezekből biztosan találsz rengeteget. Válassz egy olyan termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódót, amelyről úgy gondolod, hogy valamilyen módon tudnád növelni az eladási számait.
  3. Kerüld az olyan publikusan elérhető affiliate marketing lehetőségeket, amelyekhez pénzt kell befizetned, hogy részt vehessél bennük. Ezek általában csalások vagy lehúzások, amelyek valójában csak a résztvevő partnerek által befizetett pénzre utaznak, rendkívül rossz vagy nem is létező termékekkel.
  4. Miután megkaptad a linket vagy a kódot, amellyel beazonosíthatóak az általad közvetített vevők, gondolkodj azon, hogy miként tudnál minél több embert bevonzani. A terméket hirdetheted a közösségi platformjaidon, videóban, különféle fórumokon, de akár személyes megkereséseken keresztül is.
  5. Ha sikerült némi sikert elérned, akkor se lazsálj, hanem gondolkozz mindig azon, hogy miként tudnál még tovább fejlődni. Időről-időre érdemes lehet terméket vagy hirdetési módszert váltani.
Magazin