kindle

A szerény online könyváruházként indult Amazon mára már a világ legnagyobb globális webáruházává és egyben a földkerekség ötödik legnagyobb cégévé nőtte ki magát. Az óriáscég ma már nemcsak egy egyszerű webáruházként üzemel, hanem temérdek saját gyártású terméke, nem saját gyártású, de saját márkás terméke és saját szolgáltatása is van. Az Amerikai Egyesült Államokban az Amazont sokan a következő Apple-ként emlegetik, hiszen egyre több iparágba belépve szépen lassan megkerülhetetlen szereplőjévé válik a legtöbb amerikai háztartás mindennapjainak.  Talán az online nyerőgépek és a szerencsejátékok világa az egyetlen, ahová az Amazon még nem tette be a lábát, ellentétben a magyar Verde Casino. Bár Európában számos termékük és szolgáltatásuk még nem elérhető, és amelyek jelen vannak, azok sem feltétlenül népszerűek, könnyen lehet, hogy ez a jövőben bekövetkező generációváltással, illetve az emelkedő jövedelmeknek köszönhetően is sokat változhat. Ismerd meg az Amazon legérdekesebb termékeit és szolgáltatásait, amelyek közül többet talán te is ismersz vagy akár már használtál is!

Amazon Echo

Az Amazon Echo egy intelligens okosasszisztens, amely az Amazon Alexa virtuális személyi asszisztens szolgáltatással összekapcsolódva tud segíteni neked számtalan dologban. Bár az Amazo Echo-t sokan csak “Alexa” néven emlegetik, valójában a termék neve Echo, az Alexa pedig csak az asszisztens szoftver elnevezése. Az Amazon Echo külsőre egy különleges formájú és alakú hangszórónak néz ki, amely beépített hangrögzítővel is rendelkezik. Az Echonak hangvezérléssel adhatsz különböző utasításokat, amelyeket teljesíteni is tud, attól függően, hogy milyen más otthoni eszközeiddel kapcsoltad össze. Az alapvető Amazon Echo funkciók közé tartozik a zenelejátszás, az egyszerű internetes keresések végrehajtása és kérdések megválaszolása, de a telefonoddal összekapcsolva akár a naptáradat is segíthet vezetni, sőt, angolul akár egyszerű hanghívásokat is képes önállóan kezdeményezni, például tud asztalt foglalni egy étteremben. Ha okosotthonban élsz, akkor pedig a lehetőségek tárháza végtelen, a redőnyök és a világítás vezérlésétől kezdve az intelligens fűtésig és akár az okosfürdőszobával történő integrációig.

Amazon PrimeVideo

Az internetes streaming, vagyis az internetes mozizás egyértelműen az utóbbi 5 év legnagyobb durranása a szórakoztatóiparban. Az úttörőnek számító Netflix után egyre többen próbálnak beszállni a buliba. Így nőttek ki a semmiből néhány év alatt olyan streaming szolgáltatók, mint például az HBO Go vagy a Paramount+. Az Amazon “PrimeVideo” néven indította el saját streaming szolgáltatását, amely eleinte elég nagy érdektelenségbe fulladt. Nemrég azonban elindult az Amazon első saját gyártású sorozata, a “Gyűrűk Ura: A Hatalom Gyűrűi”, amely minden idők legnagyobb költségvetésű élőszereplős sorozata. Az első évadba még a legendás “Trónok Harca” sorozatnál is több pénzt öntöttek bele, ami meg is látszik az eredményen. Bár a sorozat több helyen szakít a Tolkien féle hagyományokkal és elég lazán kezeli a könyvek által lefektetett történéseket, a túlnyomó többség mégis odavan érte, hiszen ilyen izgalmas és érdekes történetet a “Gyűrűk Ura” trilógia óta nem láthattunk középföldén. Remélhetőleg ezt a sikert további hasonlóan jó filmek és sorozatok követik majd, és a Netflix végre valódi kihívóra talál az Amazon PrimeVideo képében.

Amazon Fire Tabletek és Televíziók

Az Amazon Fire Tabletek és Televíziók valójában nem az Amazon sajátgyártású termékei, hanem külsős cég által, az Amazonnal partnerségben gyártott termékek, amelyek viselhetik az Amazon márkanevet. A gyártó kicsit a Goole Pixel eszközök irányvonalát követi, azaz igyekszik megfizethető, de remek ár-érték arányú elektronikus eszközöket a piacra dobni. Ennek megfelelően a legolcsóbb Amazon Fire tablet is tudja az összes olyan funkciót, amelyet egy tabletnek tudnia kell, a 4G-től és 5G-től kezdve a videóhívásokon át, a játékok futtatásáig. Ennek ellenére csupán alig néhány tízezer forintba kerül. Ez összehasonlíthatatlanul jobb ár, mint bármely másik világhírű márka által piacra dobott tablet ára. A Fire TV sorozat közepes méretű, elfogadható árú 4K készülékeket vonultat fel, azonban ezeket már szinte alig lehet kapni. Ennek oka egyrészt az alacsony gyártási szám, másrészt az, hogy a tabletekkel ellentétben a Fire tévék sajnos nem igazán nyerték el a felhasználók tetszését. Mondani sem kell, hogy a Fire TV egyébként másodpercek alatt integrálható az Amazon Echoval.

Amazon Essentials Ruhák

Ez bizonyára sokakat meglep, bár lehet, hogy nem annyira, mint a lista következő eleme, de az Amazon mára már mindent is árul sajátmárkás termékként, még ruhákat is. Az Amazon Essentials ruhákat az egyszerű anyaghasználat és az alacsony ár jellemzi. Tulajdonképpen elég egyértelműen olcsó, de praktikus tömegtermékek. Ezzel persze nincs semmi baj, hiszen nem feltétlenül akar vagy tud mindenki több, mint tízezer forintot kifizetni egy márkás pólóért. A koncepció nagyon hasonlít az itthon és népszerű Tesco-s F&F ruhakollekcióhoz. A különbség az, hogy az Amazon Essentials ruhadarabokat kizárólag az interneten lehet megrendelni. Ha még soha nem hallottál az Amazon sajátmárkás ruháiról, akkor nem vagy egyedül. Ezek a termékek szinte kizárólag az Amerikai Egyesült Államokban ismertek, Európában az Amazon Essentials ruháknak jelen pillanatban még gyakorlatilag semmilyen piaca nincsen.

Amazon Fresh Élelmiszerek

Ez a szolgáltatás nemcsak, hogy ismeretlen, de elérhetetlen is hazánkban, ellenben az Amerikai Egyesült Államokban annál népszerűbb. Az Amazon aznapi kiszállítás funkciója, melynek köszönhetően a vásárlók a legtöbb terméket még aznap kézhez kaphatják, legyen szó bármiről, már évek óta rendkívül népszerű volt. Ennek apropóján indította el az Amazon a hazai Tesco Expresshez hasonló Amazon Fresh szolgáltatását, melynek segítségével a vásárlók akár már néhány órán belül friss gyümölcsöket, zöldségeket, húsokat és egyéb alapanyagokat rendelhetnek házhoz. A szolgáltatás bár nem a legolcsóbb, igencsak népszerű, hiszen a vásárlók nem csak időt takarítanak meg, de magas minőségű élelmiszert is kapnak a pénzükért.

Magazin