Az olasz kajszibarackfajták közül több is kiemelkedik kiváló ízük, bő termőképességük és betegségekkel szembeni ellenállóságuk miatt. Íme néhány figyelemre méltó olasz fajta:
Portici
- Érési idő: Július közepe, a Magyar kajszi után 4-5 nappal.
- Gyümölcs: Kerekded alakú, fényes héjú, élénk narancssárga alapszínű, amelyet 60%-ban piros fedőszín borít. Megfelelő terhelés mellett a gyümölcs mérete 70-85 gramm.
- Tulajdonságok: Öntermékeny, kiegyenlített termőképességű, aromás ízű. Szedése 2-3 menetben ajánlott.
San Castrese
- Érési idő: Június vége – július eleje.
- Gyümölcs: Nagy vagy középnagy, mandula alakú, édes-savas, harmonikus ízű.
- Tulajdonságok: Régi olasz fajta, öntermékeny.
Pisana
- Érési idő: Július közepe.
- Gyümölcs: Nagy méretű, narancssárga héjú, amelyet egyharmad részben pír fed. Nagyon jó ízű, jól szállítható.
- Tulajdonságok: Késői virágzású, öntermékeny, bőtermő, moníliával szemben ellenálló, északi termőhelyeken is sikerrel termeszthető.
Hasznos információk
Rezisztens kajszibarack fajták
Ezek az olasz kajszibarackfajták a magyarországi éghajlati viszonyok között is jól termeszthetők, és változatos érési időszakukkal, valamint ízvilágukkal gazdagítják a hazai kajszibarack-kínálatot.
Fotó: Depositphotos