Piacenza látnivalók

Piacenza Emilia-Romagna legnyugatabbra fekvő városa. Kevésbé ismert város, pedig kulturális öröksége és gasztronómiája miatt több látogatót is vonzhatna, és tagja az úgynevezett „élelmiszer-völgynek”. Fő látnivalója a város fő tere a Piazza Cavalli és a Duomo Piacenza, amely Olaszország jelentős román stílusú temploma. Piacenzából Parma is könnyen megközelíthető, illetve Milánótól kevesebb, mint 70 km-re található.

Piacenza legjobb látnivalói

Piacenza a Pó mellett fekszik, egyben Emilia-Romagna régió legnyugatabban fekvő városa, Milánótól csak 67 km távolságra található. Elhelyezkedéséből adódóan a városban a Lombard és Ligur jellegzetességek egyaránt megtalálhatók. Változatos kulturális örökségét a különböző időszakoknak és a régió hatásának köszönheti. A történelmi városrészben szűk utcák között lehet bolyongani. A város könnyen gyalogosan is bejárható, a pályaudvara csak pár perces sétára van a történelmi központjától. Enyhe éghajlatának köszönhetően látogatásra leginkább a tavaszi és őszi hónapok ideálisak.

Piazza Cavalli

A Ló tér a város központja, nevét a tér oldalain álló két bronzból készült ló szobornak köszönheti. A 13. századi gótikus stílusú palota a Palazzo Gotico szintén a Piazza Cavallin található, ma az épület a városháza funkciót látja el. Míg a felső emelete vörös téglából készült, és hatalmas lándzsás ablakok díszítik, addig az alatta lévő karzat veronai márványból. A tér további nevezetes épületei a neoklasszikus stílusú, hosszú Kormányzói Palota és a vele szemközt álló Kereskedők Kollégiuma.

Piacenza Piazza Cavalli

Duomo Piacenza

Piacenza katedrálisa a 12. századból származó román stílusú templom a Piazza Duomo-n található. Piacenza fő vallási épülete, de egyben Olaszország jelentős román temploma. A külső homlokzata harang alakú, rózsaszín márványból és homokkőből készült. Bal oldalán található a több mint 70 m magas harangtornya, amely 1333-ból származik, és a tornyából lenyűgöző panoráma nyílik a városra. A katedrális belső tere mind a tágasságával, mind a díszítésével lenyűgözi a látogatókat. Lehetőség van felmászni a Guernico által festett kupolába, ahol negyven méteres magasságban lehet látni a nagy jelenteket ábrázoló freskót. Jó tudni, hogy a kupolába szűk átjárókon és számos csigalépcsőn keresztül lehet feljutni.

Duomo Piacenza

Palazzo Farnese

A Farnese palota tulajdonképpen egy komplexum, Piacenza északi felében található. A hercegi rezidencia a 16. század közepén épült. 1976-ban állami tulajdonba került, és a helyi önkormányzat a Közösségi Múzeumoknak (Musei Civici) a székhelyévé tette. A palota 3D-s fából készült modellje a földszint egyik termében tekinthető meg. Az első emeleten található a lépcsősor mellett a Caramosino, a hercegi kápolna, amely egy kifinomult hely, ahol a 17. században privát és hivatalos szertartásokat tartottak. A földszintjén a 6. teremben késő középkori freskók láthatók. Értékes kő és kerámia gyűjteménnyel (majolika és porcelán tárgyakkal), valamint szemüveg kollekcióval rendelkezik, amely magángyűjtők adománya. A kiállítás bemutatja a 16-17. századi muránói üveggyártás történetét és a különféle technikáit. A Művészeti Galériában 14-19. századi festmények láthatók. Szintén a földszinten kapott helyet a négyszáz példányból álló fegyvergyűjtemény. A Farnese kastély büszkélkedhet Olaszország egyik legjelentősebb hintómúzeumával. A különféle modellek kronológiai sorrendben vannak 1700-tól egészen a motorok koráig kiállítva. Látható még korabeli halottaskocsi, tűzoltókocsi, szánkó, valamint babakocsik, ruhák és egy szép Szicíliából származó hintó is. Legértékesebb darabja a 1828-1830-ból származó francia négyüléses Caléche-Barouche kocsi.

Piacenza Palazzo Farnese

Ricci Oddi Modern Művészeti Galéria

A galériában átfogó képet kaphatunk az olasz figurális művészetről egészen a 19. századtól, valamint Klimt „Egy hölgy portréja” alkotásban is gyönyörködhetünk.

Piacenza gasztronómiája

Kevésbé ismert, de Piacenza szintén tagja az úgynevezett „élelmiszer-völgynek”. Országszerte itt állítják elő a legtöbb DOC bort (ellenőrzött eredet megjelelölés) és OEM pácolt húst. A helyi borkészítésnek a története még a római kort megelőző időszakig nyúlik vissza. A borok közül legnépszerűbb a vörös Gutturnio. Tipikus helyi ételek például a Pissarei e faso, amely kenyér gnocchi kolbásszal és babbal, az Anolini nevű töltött tészta, amely jelentősen eltér a más helyeken készült töltött tésztáktól, vagy a Tortelli amelyet piacentino sajttal, zsályával, vagy gomba/paradicsomszósszal tálalnak. Így érdemes a helyi borpincéket és a trattoriákat is felkeresni.

Rakpart, és városfalak

A belvárosban a Facsal nevű területen érdemes a városfalakra épült sugárutat felkeresni, vagy a Pó mentén vezető kerékpáros és gyalogos rakparton sétálni, biciklizni, pihenni.

Kirándulástippek a közelben

Kedvelt kirándulóprogram Piacenzából Parma, ahol a Ducal Garden területén látható festői környezetben a Palazzo Ducale di Parma e Piacenza, amely egy 1561-ben épült hercegi palota. Vagy a Parma történelmi városrészében található 16. századi Pillotta palotakomplexum.

Piacenza utazás

Piacenza szállás