Modena

Bologna Emilia-Romagna régió fővárosa kiváló egy rövid hétvégi kiruccanásra. Fő látnivalói – az óvárosa, akár egynapos kirándulás keretében akár gyalogosan is bejárhatók. A világhírű fagylaltmúzeum a Gelato Museum Carpigiani a városközponttól fél órányira található. Előnye, hogy a tengerparttól nagyjából egy órás útra, a Firenze-Bologna távolság is alig fél óra, vagy nagysebességű vonattal akár Velencéből is rövid idő alatt elérhető.

Emilia-Romagna régió legnépszerűbb látnivalói

A közelmúltig Bologna nem szerepelt a legnépszerűbb olasz várások listáján, azonban egyre többen látják meg a lehetőségeket a városban és a környékén. Bologna kiváló elhelyezkedése, és akár a vasútvonalak és a nagysebességű vonatok révén remek kirándulási lehetőségeket kínál: Az Adriai-tenger csak egy óra, de a régió települései könnyen megközelíthetők, vagy a népszerű Firenze is fél órás vonatútra fekszik.

Carpigiani Gelato Museum

A világhírű fagylaltmúzeum a Gelato Museum a Carpigiani székelyén, található Anzola Emilia-ban, 20 perces autóútra Bologna központjától. Az egyetlen olyan múzeum, amelyet a kézműves fagylalt története áll a középpontjában. A vezetett túrák, különleges kóstolást biztosító események például vezetett túra a múzeumban, a gelato készítéssel kapcsolatos élő óra, kóstoló, majd egy oklevél átadással zárul, amely igazolja, hogy birtokosa „rendelkezik” a házi készítésű újszerű fagylaltok tudományával. A múzeum honlapján van lehetőség a megfelelő túra kiválasztására és lefoglalására.

Látnivalók Bologna közelében

Bologna főbb attrakcióinak megtekintése után érdemes a környező településeket Ravennát, Modenát, és Ferrarát is felkeresni. Emilia-Romagna régióban az ókeresztény építészet és művészet legszebb európai példánya láthatók, összesen nyolc Világörökségi helyszínnel büszkélkedhet, habár a jelentőséghez mért érdeklődés és figyelem még várat magára. A városokat könnyen megközelíthetjük a regionális vonatokkal.

Modena

Modena

A régió művészeti városa Modena, ahol a Világörökségi Piazza Grande, a Dóm, és a Ghirlandina harangtornya látható, ugyanakkor a világhírű Ferrari központja.

Ferrara

Ferrara

A tartomány reneszánsz városa Ferrara félórányira, míg a nyugat-római birodalom egykori fővárosa Ravenna kevesebb, mint másfél óra alatt érhető el. A reneszánsz idején Európa egyik legjelesebb kulturális központjaként működő Ferrara, amelynek talán legszebb épülete az eredetileg erődítményként épült Estence kastély, az Este rezidenciája. Az Este-család volt 1264-1598-ig Ferrara ura, a városa pápai államba való beillesztéséig.

Riviéra Romagnola – Rimini

Rimini

Az Adriai-tenger felé eső partszakasza a Riviéra Romagnola, amely népszerű tengerparti üdülőhely, ahol minden ízlést kielégítő szolgáltatások – akár éttermi, strandolással, vízisporttal kapcsolatos szolgáltatások megtalálhatók. A régió fővárosa Rimini, amely 15 km hosszú homokos stranddal rendelkezik kifejezetten kedvelt a családos nyaralók körében, de a szórakozásra vágyó fiatalok is válogathatnak a remek éjszakai bárok, diszkók között. Kisebb, de kevésbé sem népszerű nyaralóhelyek Cesenatico, Riccione, Cattolica, vagy Milano Marittima.

További látnivalók Olaszországban
Trapani látnivalók
További utazási ajánlatok
Cordoba látnivalók