Bologna címere
   
| Bologna | Nevezetességek | Egyetem | Történelem | Gasztronómia | Díjak | Fotógaléria | Térkép |
Egyetem

vilagvarosai.hu on Facebook

Bologna-ban a vöröstéglás paloták, templomok és tornyok városában található Európa legrégibb egyeteme, ahol az elmúlt évszázadok alatt neves egyéniségek is megfordultak, pl.: Dante, Petrarca, Kopernikusz. Jogi kara mellett Európa-szerte elismert orvosi karral is rendelkezett, melynek ma egy múzeumot is szentelnek. Az 1088-ban alapított egyetemén, még magyar diákok is tanulhatták az orvoslás tudományát. Ezt bizonyítják azok a freskók, amelyek az 1553-ban Szondy Pál által alapított Collegio Ungarico mennyezetét és falait díszítik. Az 1764-ig kollégiumként működött, az épület ebédlőjében találhatóak Szent László, Szent Imre és Bakócz Tamás képei is. Bologna egyetemén tanították elsőnek az anatómiát. A reneszánsz szerzők, vagy Shakespeare olasz témájú műveiben az orvosok nem is lehettek mások, mint bolognaiak. I. Frigyes 1155-ben Bologna egyetemének az ún. Authentica Habita privilegiumot adta, melyet 1158-ban a birodalmi gyűlés valamennyi egyetemre kiterjesztett. Ez a privilégium azt jelentette, hogy mindazok, akik tudományos kiképzésük miatt az egyetemen tanultak, császári oltalomban részesültek, vagyis akadálytalanul utazhattak, és tartózkodhattak utazásuk célja helyén. Ha valaki velük szemben jogtalanságot követett el, vagy őket bántani akarta, súlyos büntetésben részesült, és ha őket beperelték joguk volt választani, hogy tanáraik ítélkezzenek-e, vagy a város püspöke.


Bolognai egyetem

Foto: Flickr by Cgoulago


Bologna-folyamat: A hazai felsőoktatás folyamatos változásokon esik át az utóbbi időben. Sokat hallani mostanság az olasz város, Bologna nevét, ami a felsőoktatási képzési folyamat új szerkezetének kialakításával kapcsolatban szerepel. A Bologna-folyamatnak nevezett oktatási reform célja, az európai felsőoktatás harmonizációja, mely által a magyar felsőoktatás kompatibilisebb lesz az európaival. A végzett hallgatók például versenyképesebbek lesznek az európai munkaerőpiacon. A Bolognai Nyilatkozatot aláíró országok (1999-ben 29 és később újabb négy) önként vállalták, hogy felsőoktatás-politikáikat összehangolják. E folyamat eredményeképpen az egyes országok felsőoktatási rendszerei egy nagy, európai rendszer, az Európai Felsőoktatási Térség részeivé válhatnak.


Bologna egyetem

Foto: Flickr by Zé Eduardo

A Bolognai Nyilatkozat közös európai problémákra keresi a közös európai választ. Legfontosabb célkitűzései közé tartozik a könnyen áttekinthető és összehasonlítható oklevelek rendszerének bevezetése; az alapvetően két fő cikluson alapuló felsőfokú képzési rendszer, illetve a mobilitást segítő kreditrendszer bevezetése; a hallgatói és oktatói mozgásszabadság elősegítése; összehasonlítható kritériumok és módszerek kifejlesztése által az európai együttműködés támogatása a minőségbiztosítás területén, valamint az európai érdekek és értékek megjelenítése a felsőoktatásban.

Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact