Bologna címere
   
| Bologna | Nevezetességek | Egyetem | Történelem | Gasztronómia | Díjak | Fotógaléria | Térkép |
Nevezetességek

vilagvarosai.hu on Facebook

Bologna városképét inkább a visszafogottság, a nemes arányok jellemzik. A város egyik főtere a Piazza Vittorio Emmanuele, ahol találkozhatunk Viktor Emánuel lovas szobrával is.


Bologna a toronyból


A város szívében találjuk másik két főbb terét, a Piazza Maggiore-t és a Piazza del Nettuno-t.

Bologna Piazza Maggiore

Foto: Flickr by Momota Mana


Bologna legfőbb látványosságai és turista attrakciói innen rövid sétával elérhetőek, mint például a ferde tornyok, melyek egyik fő szimbólumává váltak.
A Piazza Maggiore egy nagy sétáló tér, körbevéve középkori, reneszánsz épületekkel.
A Piazza Nettuno a gyönyörű Neptun szökökútról híres. Bologna épületein minden történelmi és stíluskorszak, a gótikus stílus, a reneszánsz és a barokk is nyomot hagyott.


Bolognai Neptun szökőkút

Foto: Flickr by Axel V

A város központjában található a híres székesegyháza, amit 1390-ben kezdtek el olasz-gót stílusban építeni, de máig nem fejezték be. A San Petronio Bazilika Bologna legnagyobb temploma, és az ötödik legnagyobb a világon. Belsejét számos kép, emlékszobor és Cassini által szerkesztett délkör díszít. Lenyűgöző látvány, Olaszország legstílusosabb gótikus építménye. A közelében, pedig ott áll az impozáns Palazzo Comunale, a városháza. 700 éve innen igazgatják a várost. Barokk főkapuja fölött a naptárkészítő XIII. Gergely pápa bronzszobra áll, aki a város szülötte.


Bolognai székesegyház

Foto: Flickr by Elena

A szomszédos kolostorban élt és halt meg Szent Domonkos, a domonkosok rendjének alapítója.
Bologna érdekessége a Jeruzsálem-negyed is, ahol hitbuzgó városi polgárok elhatározták, hogy megteremtik a maguk Szentföldjét, így épült fel a Santo Stafano templomegyüttes, Petronius püspök alatt az 5. században, amely két különböző korból való épületből áll, és a Santa Maria dei Servi szép oszlopos előcsarnokkal és főoltárral.


Bolognai templomegyüttes

Foto: Flickr by Axel V

Felkereshetjük Rossini házát is, A sevillai borbély szerzője húsz évig élvezte Bologna vendégszeretetét. A Palazzo di Re Enzo egy romantikus történet színhelye. A bolognaiak a fossaltai csatában foglyul ejtették II. Frigyes császár házasságon kívül született fiát, Enzót, és haláláig ebben a palotában őrizték.


Bologna Palazzo Re Enzo

Foto: Flickr by Charada84

A város közepe táján áll a két híres ferdetorony, Bologna jellegzetessége, ahonnan csodállatos panorámában gyönyörködhetnek az odalátogatók. Az egyiket 1109-ben Asinelli kezdett meg, és róla is neveztek el, 97.6 méter magas, 1.23 méternyi elhajlással. A másikat 1110-ben építették, amelyet szintén építésze után Garisendának hívnak, 49.6 méter magas, 3.04 méternyi elhajlással.


Bologna A két torony

Foto: Flickr by Axel V

E tornyoktól délre található a Loggia dei Mercanti, a régi börze. Bolognaban magánpaloták is vannak, többek között a Palazzo Albergati és az Aldrovandi. A város nyilvános parkjai a Giardini Margherita délen és a Giardino Montagnole az északi részen.


Bologna egy parkja

Foto: Flickr by Axel V


Sok érdekes múzeuma és galériája van, mint például a Museo Civico Archeologico (építészeti múzeum), az Egyetemi múzeum, és a Pinacoteca Nazionale di Bologna (nemzeti galéria), melyek Bologna művészetéről nyújtanak áttekintést. A városban szinte egész évben folyamatos a programkavalkád várja az odalátogatókat: koncertek, kiállítások, balett és operaelőadások. Bologna városa ad otthont az évente megrendezésre kerülő nemzetközi COSMOPROF kiállításnak is, amely a fodrász szakma által elismert egyik legrangosabb európai rendezvény.

Bologna nemzetközi vásároknak ad otthont, és egyike a világ legfontosabb autógyártó városainak. A Ducati, Lamborghini és Maserati mind Bolognában születtek, és a Ferrari központja is a közeli Modenában található. E gazdaságilag fontos város ad otthont az évente megrendezett, rangos autókiállításnak is, mely 2005-ben már 30. alkalommal került megrendezésre. A bolognai Motorshow-n az olasz autógyárak mindegyike képviselteti magát, és a számos kiállított autó között rendszerint több új olasz modellt is itt láthat először a nagyközönség. Az esemény szervezői nem csak egy egyszerű kiállítást akartak tető alá hozni, így szinte minden napra jut valamilyen sztárvendég vagy bemutató a kiállítás alatt.

Bolognai piac

Foto: Flickr by Markle1

Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact